Dünya gençleri caretta carettaları koruyor
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'na yumurtlamaya gelen caretta carettaların bakım ve korunmasına farklı ülkelerden gelen gönüllü gençler destek veriyor- DEKAMER Müdürü Kaska:- "Caretta carettaların bulundukları alanda korunması için dünya gençler
MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye'nin yanı sıra yurtdışındaki üniversitelerden Muğla'ya gelen gençler, Dalyan’daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) caretta carettaların bakım ve korunmasında gönüllü görev alıyor.
Gönüllüler, Dalyan Mahallesi'ndeki DEKAMER'e getirilen yaralı kaplumbağaların bakımı, caretta carettaların yuvalarının kafeslenmesi, markalanması ve yavruların yumurtadan çıktıktan sonra yırtıcı hayvanlara yem olmaması için çaba gösteriyor.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin yaptığı çalışmalarla Türkiye'de ve uluslar arası alanda ismini duyurduğunu söyledi.
Merkezin Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını karşıladığına dikkati çeken Kaska, "Yılda 30 civarında yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Burada dünya gençleri ile çok özverili bir çalışma yürütüyoruz" dedi.
Merkezde gönüllü olmak isteyenlerin web sitesindeki formu doldurarak başvuru yaptığını anlatan Kaska, "Caretta carettaların bulundukları alanda korunması için dünya gençlerinin işbirliğine ihtiyacımız var. Merkezimize ABD, İngiltere ve Almanya'dan gelen gönüllülerimiz var. Gönüllüler en az bir ay kalmak şartıyla bizlere yardımcı oluyor" diye konuştu.
- "Rehabilitasyon çalışmalarına katılıyoruz"
ABD'deki Duke Üniversitesinde öğrenim gören Jason Dinh, caretta carettaların korunmasına yardımcı olmak için DEKAMER'de gönüllü çalıştığını söyledi.
Dinh, hayvanlara ilgisinden ötürü Dalyan’a geldiğini belirterek, "Burada doğa, plaj ve insanlar çok iyi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen arkadaşlarımızla birlikte caretta carettaların yumurta bırakması için kafesler hazırlıyoruz. Rehabilitasyon çalışmalarına katılıyoruz. Gelen ziyaretçilere sunum yapıyoruz" diye konuştu.
Kocaeli Üniversitesinden gelen Baki Kayalar da kaplumbağaların yuvalarını korumak için gece araziye çıktıklarını, ay ışığında yürütülen bu çalışmayı çok sevdiğini dile getirdi.
Kaplumbağalarla ayrı bir deneyim yaşadıklarını ve çok etkilendiğini anlatan Kayalar, “Her gece kaplumbağaların ansızın denizin derinliklerinden gelip sahile çıkmaları, sessizce yürüyüp yumurtalarını bırakıp ortadan kaybolmaları beni çok etkiledi. Ay ışığında bu yuvalamaları takip etmek tarif edilemez bir duygu" ifadesini kullandı.
Duke Üniversitesinde öğrenim gören Edeline Loh, kaplumbağaların ilgisini çektiğini, bundan dolayı onlara yardım etmek istediğini söyledi.
Caretta carettaları yumurtlarken görmeyi ve araştırma yapmayı istediği için gönüllü olduğunu belirten Loh, önümüzdeki yıllarda yine DEKAMER'de gönüllü çalışmak istediğini belirtti.
- "Burada dünyanın her yerinden gönüllüyle tanıştım"
Fen Bilgisi öğretmeni Zeynep Candaş da 3 yıldır DEKAMER’de gönüllü yer aldığını söyledi. Gün boyunca arazide ve rehabilitasyon merkezinde çalışma yaptığını dile getiren Candaş, şu değerlendirmede bulundu:
"Temmuz başından itibaren yavruların kumsala ulaşması için çalışma yürütüyoruz. Gündüz, merkezimiz ziyarete açık olduğu için hasta kaplumbağaları tanıtıyoruz. Onlar hakkında ziyaretçilere bilgi veriyoruz. Ben kendi öğrencilerime de burada yaptığım çalışmaları birinci ağızdan anlatmaktan mutluluk duyuyorum. Kendimi burada görev yaptığım için çok şanslı hissediyorum. Buraya herkesin başvurup bu heyecanı yaşamasını istiyorum. Burada dünyanın her yerinden gönüllüyle tanıştım. Çok önemli dostluklar kurdum. Birbirimize destek oluyoruz. Farklı kültürleri öğrendim.”
DEKAMER, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre ve Koruma Kurumu Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ile Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde 2008 yılında kuruldu.
AA
Kaynak: