Dünya Sigarasız Günü

Dünya Sigarasız Günü

TTB Uzman Dernekleri Eşgüdüm Kurulu:

ANKARA (AA) - Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, "Tütün mücadelesi sadece hekimin içinde bulunduğu sağlık çalışanının çabasıyla başarılamayacak kadar karışık ve çok bileşenlidir. Sağlık çalışanının kilit rolünü gözeterek ekonomi, tarım, hukuk, iletişim gibi alanların işbirliği eş zamanlı gelişim son derece önemlidir'' değerlendirmesinde bulundu. 

Kurulca 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünyada her 100 ölümün 63’ünün süren bir hastalık nedeniyle meydana geldiği, bu ölümlerin ise altta yatan en önemli riskinin tütün kullanımı olduğu bildirildi.

Türkiye'de de tütün kullanımının her yıl yüz bin insanın ölümüne neden olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Dolayısıyla tütün kullanımı önlenebilse süreğen hastalık olarak bilinen kalp ve damar hastalıkları, inme, KOAH, kanser de büyük ölçüde önlenebilecektir'' ifadesine yer verildi.

Tütün kontrolünde taraflardan çeşitli beklentiler bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, rol model durumundaki hekimlerin, hastalarına ''içme, bırak, başlama'' önerilerini verirken sahici olması gerektiği vurgulandı. 

Tütün kontrolünde ''başlatma, bırakmaya yardımcı ol, sigara dumanından pasif etkilenimden koru'' adımlarının eşgüdümlü uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kadınlara ve çocuklara günümüzde daha fazla yönelen endüstri oyunlarına dur diyebilmek gerekmektedir. Yöntem ise öncelikli olarak kapsamlı yasal düzenlemelere sahip çıkmak olmalıdır. Tütün mücadelesi sadece hekimin içinde bulunduğu sağlık çalışanının çabasıyla başarılamayacak kadar karışıktır ve çok bileşenlidir. Sağlık çalışanının kilit rolünü gözeterek ekonomi, tarım, hukuk, iletişim gibi alanların işbirliği, eş zamanlı gelişimi son derece önemlidir. Herhangi birisinde eksiklik uygulamaların başarısızlığı anlamını taşımaktadır. Tütün kontrolü aynı zamanda teknik bir konudur. Dolayısıyla özgün ve odaklanarak geliştirilen müdahalelere gereksinim bulunmaktadır. Bağımlılık yapan başka maddelerle mekanizmalar açısından kimi ortaklıkları olsa bile mücadelesi özgün olmalıdır.''

Tütünle mücadelenin her yıl farklı bir konusunun olmasının, mücadelenin gelişiminde önem taşığını belirtilen açıklamada, "Bu yılın ana konusu tütüne uygulanan vergilerin ve bu yolla da fiyatların artırılmasının tütün kullanımına bağlı hastalık ve ölümleri azaltmada en etkili yöntemlerden birisi olduğuna yapılan vurgudur. Bu vurgunun bütün toplumlarda karşılığı bulunmaktadır. Konular her yıl için özel ve tek de olsa mücadelenin bütünlüklü bir mücadele olması gerektiği unutulmamalıdır. Böylelikle dünyada her yıl 600 bini pasif etkilenim olmak üzere 6 milyon ölümün önlenmesine katkı sağlanacaktır'' değerlendirilmesinde bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı