Ebola hastaları için "mobil" karantina

Ebola hastaları için "mobil" karantina

Ebola hastaları ya da hastalık taşıdığı şüphesi bulunan kişiler, virüsün başka kişilere bulaşmasının önlenmesi için özel donanıma sahip sedyelerle taşınacak

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Ebola hastaları ya da hastalık taşıdığı şüphesi bulunan kişiler, virüsün başkalarına bulaşmasının önlenmesi için ambulans içinde karantinaya ve acil müdahaleye olanak tanıyan özel donanıma sahip sedyelerle taşınacak. 

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebola hastalığının (EVH), yüksek ateş ve kanamayla seyredebilen, ölümcül sonuçlar doğuran bir hastalık olduğunu belirterek, salgının Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'da görüldüğünü söyledi.

Bu ülkelerde hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının bin 350'yi geçtiğini ifade eden Tontuş, virüsün insanlara hasta hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla yakın temas sonucunda bulaştığını anlattı. 

Hastalıktan korunmak için risk taşıyan kişilerden uzak durulmasının önemine işaret eden Tontuş, bu kişilere müdahalede bulunacak sağlık personelinin de kişisel korunmaya dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Tontuş, sağlık çalışanlarının koruyucu önlem olarak eldiven, sıvı geçirimsiz önlük ve tulum, koruyucu gözlük, yüz kalkanı, N95 maske, cerrahi maske, su geçirmez ayak koruyucu ve alkol bazlı el dezenfektanı kullanacağını söyledi.

-Hastalığın bulaşmasını önlemek için özel kabin 

Türkiye'ye giriş noktası olabilecek uluslararası havaalanlarının bulunduğu illerin 112 ambulans servislerine kişisel koruyucu kıyafetlerin temin edildiğini anlatan Tontuş, tüm ekiplere hastalık hakkında eğitim verildiğini bildirdi.

Bu ekiplerin şüpheli vaka ihbarını takiben kişisel koruyucu kıyafetlerini giyerek vakaya müdahale ettiğini anımsatan Tontuş, "Vakaya müdahale ve nakil işlemleri sırasında bulaşma ihtimalini en aza indirmek için transferler, negatif basınçlı enfekte hasta taşıma kabini içerisinde gerçekleşiyor" dedi.

Tontuş, bulaşma riski bulunan ya da virüsü taşıyan kişilerin araç içinde karantina altına alınmasına olanak tanıyan özel kabinlerin (mobil karantinası), kişinin hastaneye transferi ve hastane içinde nakli sırasında kullanıldığını, bu sırada hem personeli hem hastayı hem de çevreyi bulaştan koruduğunu, ayrıca tıbbi müdahaleye de izin verdiğini söyledi.

Özel ambulans içinde yer alan kabinin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Tontuş, şunları kaydetti:

"Bu özel donanım negatif veya pozitif basınç modlarında kullanılabilir. Şeffaf görünümü aracılığıyla hastanın takibine imkan sağlar. Entegre eldiven sistemiyle nakil esnasında her türlü temel tıbbi tedaviye izin verir. Filtrasyon-havalandırma ünitesi yeterli filtrelenmiş hava miktarı sağlar. Bu sayede, virüsler, bakteriler ve aerosoller filtre edilir. Kabin, arındırılarak yeniden kullanılabilir. Negatif basınç modunda, BSL-3 (bio security level-3) güvenlik standardı sağlanır. Pozitif basınç modunda ise bağışıklık (immün) yetmezliği olan hastaların dış ortamdan izolasyonu sağlanır. Kabinde, dışarıdan uygulamanın yapılabildiği 10 farklı uygulama kanalı bulunur. Sağlık çalışanları, buradan ellerini sokarak kalp masajı yapabilir, nabzına bakabilir, damar yolu açabilir, serum takabilir."

Bu kabinlerle bulaş riski yüksek olan tüm hastaların taşınabildiğini belirten Tontuş, Sağlık Bakanlığı'nda bunlardan 35 tane bulunduğu söyledi. 

-Kullanılan malzemeler, tıbbi atık kutularına atılıyor

Tontuş, Ebola ihbarını takiben olayın her aşamasının Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi  (SAKOM) tarafından takip edildiğini ve ilgililerin düzenli olarak bilgilendirildiğini vurguladı.

Şüpheli vakaların, her il için önceden belirlenen hastanelerin Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine nakledileceğini anlatan Tontuş, bu durumdan il halk sağlığı müdürlükleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerinin de ayrıca bilgilendirildiğine dikkati çekti.

Vakaya müdahale esnasında kullanılan tüm tek kullanımlık malzemelerin, tıbbi atık kutularına atıldığına dikkati çeken Tontuş, "Ayrıca vakaya müdahalede kullanılan ambulans, malzeme ve ekipmanların da uygun yöntemlerle dezenfeksiyonu sağlanarak bir sonraki vakaya hazır halde, belirlenen 112 istasyonlarına geri dönülmektedir" diye konuştu.

Tontuş, şu ana kadar nakli sağlanan şüpheli vakaların test sonuçlarının negatif çıktığını da anımsatarak, söz konusu hastaların sıtma tanısı aldığını ve buna uygun şekilde tedavilerinin yapıldığını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı