Ecdat yadigarı cami aslına uygun yenileniyor
Orhan Gazi'nin buyruğu üzerine 1323'te Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde inşa edilen ve doğal afetlerde gördüğü zararlar nedeniyle zaman içerisinde geçirdiği onarımlarla bazı özelliklerini koruyarak bugüne ulaşan Orhan Gazi Camisi'nde restorasyon çalışması
SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - Orhan Gazi'nin buyruğu üzerine 1323'te Adapazarı'nda inşa edilen ve doğal afetlerin yol açtığı zararlar sebebiyle zaman içerisinde geçirdiği onarımlarla geçmişin birtakım izlerini bugüne taşıyan Orhan Gazi Camisi, aslına uygun yenilenecek.
Orhan Gazi adına Adapazarı ilçesinde inşa edilen ve şimdiye kadar birçok depremde hasar görmesine rağmen yıllara meydan okumayı sürdüren ecdat yadigarı camide, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon çalışması başlatıldı.
Kesme taştan yapılan dikdörtgen planlı caminin Marmara Depremi'nde yıkılan ve yerine yapılan minaresini aslına uygun taştan minare şekliyle tekrar inşa eden ekipler, tarihi ibadethaneyi aslına uygun yenilemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Raspalama işlemi yapılan camide titizlikle görev yapan restoratörler, neşter yardımıyla tahta ve duvarlarda kazı çalışması yürütüyor. Camide eski dönemlere ait altın varak ve kalem işlerine rastlanıldığını belirten yetkililer, caminin en kısa sürede ibadete açılması için uğraş veriyor.
- "Ümidimiz, en yakın zamanda biteceğidir"
Sakarya Müftüsü İhsan Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tarihi Orhan Gazi Camisi'nde restorasyon çalışması başlatıldığını anlattı.
Caminin aslına uygun boyanacağını bildiren Açık, "Boya-badana sırasında kazı yapılmıştır. Tahtaların özellikle hasar görüp görmediği inceleniyor. Aslına uygun yapabilme adına, verilen süre uzayabiliyor. Biz halkımızın bu camiye karşı rağbetini bildiğimiz için yetkilileri çok sıkıştırıyoruz. Vatandaşımız, 'Cami ne zaman açılacak, ne zaman burada ibadet edeceğiz?' diye düşündüğü için biz de onları sıkıştırıyoruz." diye konuştu.
Yetkililerin, "Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünün camiyi hem şekil hem de renk itibarıyla aslına uygun yapmak için uğraştığını, özellikle tarihi hiçbir şeye zarar vermeden restorasyon yapmak istediğini, o nedenle işin uzadığını" söylediğini aktaran Açık, "Ama bizim ümidimiz, en yakın zamanda biteceğidir. Rabbim inşallah camimizde hep beraber ibadet yapabilmeyi nasip etsin. İnşallah güzel şekilde bitecek." dedi.
İhsan Açık, caminin orijinal boyası, yazısı ya da taşı bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını dile getirerek, zamanla yapılan badanaların bunların üzerini örtebildiğini kaydetti.
"Asıl amaç, caminin boya ve badanasını yapmaktı" diyen Açık, "Orijinaline uygun şekilde yapılmak istendiği için kazı yapılıyor. Tahta, duvar, taş kazınıyor, arkasından belki zamanla kaybolmuş orijinal eserler çıkmış oluyor. Bu da belki uzamasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.
- "Halkın rağbet ettiği tarihi camilerimizden biridir"
Cami imamı Mustafa Aydın da minarenin tarihi şekline dönmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Caminin, şehrin "fetih amblemi" olması bakımından önemine işaret eden Aydın, "Orhan Gazi'nin Sakarya üzerinde büyük bir manevi fetih tesiri hala devam etmektedir. Camimiz, ramazanı, bayramı, kandili ve toplumsal gıyabi cenaze namazlarıyla şehrin manevi sembolü olarak daima hatıra biriktirmekte ve geleceğe ışık saçmaktadır." dedi.
Caminin diğer imamı Alaaddin Beşel de Orhan Gazi'nin buyruğu ile 1323-1325 yıllarında Adapazarı ilçesinde yapılan ve 1876 yılında gerçekleştirilen ilk restorasyonla daha da büyütülen caminin bugüne kadar ulaştığını belirtti.
Kaynak: