"EECP tedavisi, sağlık harcamalarında tasarruf sağlıyor"
Prof. Dr. Avcı:
İSTANBUL (AA) - Memorial Hastanesi Kardiyoloji Merkezi Güçlendirilmiş Harici Kontrpulsasiyon (EECP) Tedavi Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, koroner kalp hastalarında maliyetli tedavilere gereksinimi azaltan EECP'nin, sağlık harcamalarında ciddi tasarruf sağladığını bildirdi.
Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, EECP'nin, kalpte doğal baypaslar oluşturan ve damarları damar sertliğine karşı koruyan bir tedavi yöntemi olduğunu anlattı.
Kronik ve ilerleyici koroner kalp hastalığında balon, stent tedavisi uygulandığını veya baypas ameliyatı yapıldığını ancak hastalığın bir süre sonra nüksedebildiğini aktaran Avcı, EECP'nin ise tedavi sonrası darlıkların oluşmasını geciktirerek, hastaların iyilik sürelerinin daha uzun ömürlü olmasını sağladığını kaydetti.
Avcı, EECP tedavisinin, hastane başvurusu, hastane yatışı, efor testi, miyokard sintigrafisi, koroner anjiyografi, balon ve stent uygulaması gibi maliyetli tanı ve tedavi yöntemlerinin sık tekrarına gereksinimi azalttığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Koroner kalp hastalığının ileri dönemlerinde, kalp damarlarında tam tıkanmalar oluşur. Kalp krizleri sonucu ortaya çıkan kalp yetersizliğinde EECP tedavisi hastaları yeniden yaşama döndürür. Çok yüksek maliyetle gerçekleşen ve ciddi riskleri olan ameliyatlar başarıyla uygulansa da ciddi ve maliyeti yüksek tıbbi takip gerektirmektedir. EECP tedavisi koroner kalp hastalarında maliyetli tedavilere gereksinimi azaltarak, sağlık harcamalarında ciddi tasarruf sağlar."
- "Tedavinin ardından normal yaşama hemen dönülebilir"
Avcı, EECP'nin, vücudun belden aşağısına kalp atışları ritminde uygulanan masaj niteliğinde bir tedavi olduğunu ve son derecede düşük maliyet ve risk içerdiğini vurgulayarak, günde 1-2 saatten ortalama 35-50 saatlik tedaviden sonra kalp yetersizliği hastalarında yüzde 95 oranında düzelme görüldüğünü bildirdi.
Hastaların 1 saat uygulanan tedavinin ardından evinde ya da iş yerinde aktif yaşantısına devam edebildiğini belirten Avcı, şöyle devam etti:
"Birçok kardiyoloji merkezi büyük yatırımlarla ileri teknoloji ürünü ve maliyetli yöntemleri uygulamaya sokmakta, özel sigortalar ve diğer sağlık kurumlarıyla da bu yöntemler için anlaşma yapılmaktadır. EECP tedavisi, stentli ve baypaslı damarları da tıkanmış hastalar için de yegane tedavi seçeneğidir. Ne yazık ki, EECP tedavisi ülkemizde çok az yerde uygulanıyor, birçok kardiyolog hekim bu tedavinin ne derecede etkili olduğunu bilmiyor. EECP tedavisi koroner kalp hastalığının ne kadar erken döneminde devreye sokulursa hastalığın ilerlemesinin o kadar etkili yavaşlatılabilmesi sağlanıyor. Pahalı tanı ve tedavi yöntemlerine de o kadar az gereksinim olması ya da hiç olmaması şansı doğuruyor."
Kaynak: