Elektronik sigara sağlığı tehdit ediyor

Elektronik sigara sağlığı tehdit ediyor

DSÖ raporunda, elektronik sigara konusunda düzenleme yapılması, kapalı alanlarda yasaklanması ve küçüklere satışının engellenmesi istendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigaranın kamu sağlığını tehdit ettiğini bildirerek bu konuda hükümetlerin düzenleme yapmasını istedi.

DSÖ'nün elektronik sigaraya ilişkin yayımladığı raporda, ürünün ilk olarak 2005 yılında piyasaya çıktığına ve yaygın bir kullanım alanına ulaştığına dikkati çekildi.

HÜKÜMETLERE UYARI

Hükümetlerin elektronik sigara konusunda düzenleme yapması istenen raporda, üreticilerin sağlık konusunda vaatlerde bulunmasının önlenmesi gerektiği de kaydedildi.

BM Cenevre Ofisi'nde raporla ilgili basın toplantısı düzenleyen DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi Bölümü Başkanı Douglas Bettcher, elektronik sigaraların sigarayı bırakmaya yardımcı olduğuna dair henüz kanıtlanmış bir veri bulunmadığına işaret etti.

Bettcher, "DSÖ raporu, elektronik sigaranın halk sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor" dedi.

Elektronik sigaraların kapalı alanlarda içilmesinin ve reklamının yapılmasının yasaklanması gerektiğini ifade eden Bettcher, bu ürünün çocuklara satılmasının da önüne geçilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

DSÖ Tütüne Karşı İnisiyatif Programı Yöneticisi Armando Peruga, elektronik sigara aleti ve içeriği konusunda düzenleme yapılması gerektiğinin raporda yer aldığını belirterek içerikte insan sağlığı için zararlı toksik maddeler bulunabildiğini söyledi.

Peruga, elektronik sigaralarda, meyve, tatlı ve alkollü içecek tatlarının kullanılmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

DSÖ'nün elektronik sigara raporu ekim ayında üye ülkeler tarafından tartışılacak.

İlk olarak 2005 yılında Çin'de piyasaya sürülen elektronik sigaranın satışları, son yıllarda büyük sigara şirketlerinin de girişimleriyle milyarlarca dolara ulaştı.