En "tatlı" müze

En "tatlı" müze

Almanya'nın Köln kentinde 1993 yılında açılan Çikolata Müzesi, ziyaretçileri kakao ve çikolatanın 5 bin yıllık geçmişine yolculuk yaptırıyor- Yılda dünyanın dört bir tarafından gelen yaklaşık 700 bin kişinin ziyaret ettiği müze, bir dönem aristokrat içece

KÖLN (AA) - ZAFER AKPINAR - Almanya'nın Köln kentinde 1993 yılında açılan, kakao ve çikolatanın 5 bin yıllık geçmişine yolculuk yaptıran Çikolata Müzesi'ni yılda yaklaşık 700 bin kişi ziyaret ediyor.

AA muhabirinin müze yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Almanya'nın ünlü çikolota üreticisi tarafından Ren Nehri kıyısına 1993 yılında yaptırılan Çikolata Müzesi, her yıl 7'den 70'e her yaşta kişiden ilgi görüyor.

Kakao ve çikolatanın 5 bin yıllık tarihine ışık tutan, son 150 yılda çikolatada yaşanan gelişmeyi aktaran müzede, bir dönem aristokrat içeceği olan bugün ise hemen herkes tarafından tüketilen çikolatanın üretimi de yapılıyor.

Bireysel giriş ücreti 13,5 avro, 15 ve üzerinde kişiden oluşan gruplar için kişi başı 10 avro ücretin alındığı müze, 60 ila 90 dakika arasında gezilebiliyor.

Kakao tozu yapılan yaklaşık 500 yıllık ilkel ekipmanlar, Gana'da kakao taşımada kullanılan 70 yıllık kayık, 200 yıllık kakao yağı üretilen pres, 100 yıllık çikolata ve şekerleme otomatları, içine sıcak çikolata konulan gümüş ve porselenden yapılmış 250 yıllık kap ve fincanların bulunduğu müzeye gelenler, kakao ve çikolatanın 5 bin yıllık geçmişine yolculuk yapıyor.

- 2-3 dakikada size özel çikolatanız hazır

Sütlü ile koyu çikolata arasındaki farkların anlatıldığı, çikolatanın üretiminin uygulamalı olarak aktarıldığı müzede, 150 yıllık çikolata kalıpları bile sergileniyor.

3 katlı müzenin en üst katında bulunan yaratıcı bölümünde ziyaretçiler, badem, fındık, fıstık, şekerleme gibi istedikleri içerikteki çikolata siparişini verip 2-3 dakika içinde kalıba dökülmüş haliyle taze taze alabiliyor.

Bu katta ayrıca çocuklar için özel bölüm bulunuyor. Burada çocuklara çikolata üretimi uygulamalı olarak anlatılıyor.

İspanyollar tarafından 17. yüzyılda Avrupa'ya getirildiğine ilişkin bilgilerin sunulduğu, kakao tanelerinin sergilendiği müzeyi yılda yaklaşık 700 bin kişi ziyaret ediyor, üretim sırasında çikolatanın tadına bakabiliyor.

İştahları kabartan müzeyi gezenler, giriş katında bulunan mağazada satışa sunulan ve çok sayıda çeşidi bulunan çikolatalardan alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı