Enerjisa, rüzgar ve güneş enerjisine göz kırpıyor

Enerjisa, rüzgar ve güneş enerjisine göz kırpıyor

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Göçmen:- "Yeni yatırımlar için haritamızı halka arzdan sonra çizeceğiz. Yeni yatırımlarda büyük oranda rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye odaklanacağız"- "Üretim ile dağıtım ve perakende şirketlerimize yaptığım

İSTANBUL (AA) - NURAN ERKUL - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, yeni yatırımlar için yol haritalarını halka arzdan sonra çizeceklerini belirterek, "Yeni yatırımlarda büyük oranda rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye odaklanacağız." dedi.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi sırasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Göçmen, Türkiye'nin enerji sektörünün son 14 yılda yüzde 6-7 seviyesinde büyüdüğünü ve bu dönemde sektöre yaklaşık 70 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

Göçmen, yatırımların bir kısmının öz kaynakla bir kısmının ise borçlanarak yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Yatırımlara başladığımızda enerji fiyatları megavatsaat başına 85-90 dolar seviyesindeydi. Bu yatırımlar tamamlanınca dünyadaki gelişmelere paralel olarak da bu fiyatlar 40-50 dolar seviyesine düşünce, şirketlerin karlılıklarında bazı şüpheler oluştu. Bu durumun çözümüyle ilgili bir süreci hükümetimiz başlattı ve birer birer hayata geçiriyor ama bir taraftan da biz büyüyen bir ülkeyiz ve büyümeye devam etmek zorundayız. Hatta kısa dönemde yüzde 3-4, ama orta vadede yüzde 5 ve üzeri büyümek zorundayız."

- 100 milyar dolarlık yatırım hedefi

Diğer taraftan sektördeki verimsizlikleri gidermek için de teknolojik yatırımların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Göçmen, Türkiye'nin 2023'e kadar 100 milyar doların üzerinde yatırım yapması gerektiğini ve bu hedefin şu anda Türkiye'nin en iddialı hedefi olduğunu ifade etti.

Göçmen, tüm sektörün ve kamunun yatırım ortamını canlı tutmak ve yabancı yatırımcıyı çekmek için canla başla çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şu an herkes 'nasıl böyle bir yatırım ortamını yaratırız ve nasıl eskiden ödediğimiz kadar yeni yatırımlara soluk buluruz' için çalışıyor. Türkiye, 100 milyar dolarlık yatırım hedefini başarabilecek güçte. Peki bunu nasıl yapacağız? Bu sektörü serbest rekabete açık, liberal bir sektör haline getireceğiz. Hala bir takım çapraz sübvansiyonlar var, dolayısıyla bunları diğer sektörlerin de zarar görmeyeceği bir şekilde kaldırmamız gerekiyor. Türkiye'de şu an sanayide uygulanan fiyatlar konutlarda uygulanan fiyatlardan daha düşük, çözümler üretmemiz gerekiyor. O çözümleri de bugünkü düşük enerji fiyatları dünyasında üretmek çok zor değil. Dolayısıyla öngörülebilir rekabetçi bir piyasa oluşturduğumuz zaman buraya yatırımcı çekebiliriz, yeni yol haritamız bu olmalı. Türkiye hala büyüyor, büyüyecek de."

- "Sabancı hep güvendi, yatırıma devam edecek"

Sabancı Holding bünyesinde yatırımlarının devam ettiğini ve sağlıklı bir bilanço yapısına doğru ilerlediklerini aktaran Göçmen, "Biz Sabancı olarak dün de güveniyorduk yatırım yaptık, bugün de güveniyoruz, yarın da güvenerek yatırımlarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Göçmen, sektörde güçlü bir oyuncu olduklarını ve halka arz için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Zaten oradan kazandığımız parayla yatırımlara devam edelim diye düşünüyoruz. Büyük bir halka arz olacak, yarım milyar dolar ve üzerinde. Böyle bir yatırımı sadece yerli fonlarla ve finans çevreleriyle halka açamazsınız. Yabancı fonlarla büyük oranda desteklemeniz lazım. Bunu bu şekilde yaptığınızda koca bir sektörü dünyanın merceği altına koymuş oluyorsunuz, onlar da görüyorlar ve öğreniyorlar Türkiye'de neler olduğunu. Bu durum bizim yatırımlarımıza kaynak olacağı gibi sektördeki rakip oyuncuların ve diğer paydaşların da yaptıkları yatırıma bir örnek olacak. Sektörün kurumsallaşmasına bir katkı sağlayacak ve günün sonunda tüm çevrelerin kazandığı bir enerji sektörü oluşturacağız. Önümüzdeki 5-10 yılın en iddialı işleri bunlar. Biz de buna katkı sağlayıp liderlik ettiğimiz için gurur duyuyoruz."

- "Halka arz 2017 sonu veya 2018 başında"

Gelecek dönemdeki önceliklerinin devam eden yatırımların tamamlanması olacağını ve bilançolarını hızla düzeltilerek halka arza gideceklerini aktaran Göçmen, halka arzın 2017 sonu veya 2018 başında mümkün gibi göründüğünü ve belli bir aşamaya geldiklerinde duyuracaklarını söyledi.

Göçmen, "Üretim ile dağıtım ve perakende şirketlerimize yaptığımız 11 milyar dolarlık yatırımın 4,5-5 milyar dolarını öz kaynaklarımızdan sağladık. Halka arzı en doğru zamanda yapacağız. Yeni yol haritamızda ülkemizde büyük potansiyeli bulunan yenilenebilir enerji kritik öneme sahip olacak. Biz de yeni yatırımlar için haritamızı halka arzdan sonra çizeceğiz. Yeni yatırımlarda büyük oranda rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye odaklanacağız." ifadelerini kullandı.

- Yüzer LNG'ye ilgi

Göçmen, ayrıca Türkiye'de enerji çeşitliliğinin sağlanması için Azeri gazının yakın zamanda geleceğini ve diğer taraftan da Doğu Akdeniz gazının Türkiye'den geçmesinin söz konusu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir taraftan da dünyada sıvılaştırılmış doğalgazın fiyatı Amerika'daki kaya gazıyla beraber çok düşük bir seviyeye geldi ve dolayısıyla Türkiye eğer bu gazlaştırma tesislerini hızlı bir şekilde yapabilirse ki, bunların bir kısmının yüzer olanlarının da fiyatları çok yüksek değil, belki çeşitlendirmenin bir kısmını da sıvılaştırılmış doğalgaz ile yapıp doğalgaz tesislerini de fizıbl hale getirebiliriz. Çünkü dünyadaki şu anki fiyat seviyeleri oldukça çekici. Dolayısıyla belki bizimde bu konuyla ilgili stratejik düşüncelerimiz de olabilir. Şu anda açıklayabileceğim somutlukta bir gelişme yok, ama Türkiye'nin en büyük doğalgaz tüketicilerinden biriyiz, bin 600 megavat bir kurulu gücümüz var ve bu kurulu güç de denizin kıyısında, Bandırma'da. Dolayısıyla bunun bize yarattığı bir deniz ulaşım avantajı bulunuyor, biz de bu avantajı bir fırsata dönüştürebiliriz. Tüm bu opsiyonlar halka arzı yaptıktan sonra kademe kademe gündeme gelecektir."

- "14 Temmuz ile bugün arasında fark kalmadı"

Göçmen, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin herkesi çok derinden etkilediğini, fakat 14 Temmuz ile bugün arasında herhangi bir fark kalmadığını söyledi.

Yine de Türkiye'ye yatırımcı çekmek için batı ve sermaye dünyasına karşı yeni bir duruşa ve söyleme ihtiyaç duyulduğunu belirten Göçmen, "Yoksa o not vermiş, bu not vermiş bunlar beni çok ilgilendirmiyor, çünkü Türkiye'nin notunun yatırıma elverişli olmadığı dönemde en çok yatırımı biz çektik. Dolayısıyla bizim buradaki hikayemizin ne olacağı ve Türkiye'ye hangi hikayeyle yatırım çekiyor olmamız gerektiği çok daha önemli. Tüm kurumlara ve yöneticilere, politikacılara büyük görevler düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Göçmen, darbe girişimi sonrasında Enerjisa'nın ortağı Alman enerji şirketi E.ON'un duruşunda da bir fark olmadığını ve şu an Türkiye'ye fiilen para sokan en büyük yabancı yatırımcı olduklarını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı