Engel Tanımayanlar - Engelini kortta unutuyor
Muğla'nın Fethiye ilçesinde mübaşirlik yapan bedensel engelli 39 yaşındaki Ali Akbey, en fazla 100 metre yürüyebilmesine rağmen tekerlekli sandalye ile oynadığı teniste yorgunluğunu unutuyor- Engelli Akbey:- "Spor benim için hayat demek. Koştura koştura e
MUĞLA (AA) - ALİ RIZA AKKIR - Çocukken yapılan yanlış iğne sonucu felç kalan 39 yaşındaki Ali Akbey, en fazla 100 metre yürüyebilmesine rağmen tekerlekli sandalye ile saatlerce tenis oynayabiliyor.
Niğde'de dünyaya gelen Akbey, 3 yaşındayken yapılan yanlış iğne sonucu felç geçirdi. Vücudunun alt kısmında güç kaybı olduğu için yürüyemeyen Akbey'e babası üç tekerlekli araba yaptı.
Ailesinin ilgisi, kaslarının da güçlenmesiyle aksayarak da olsa 6 yaşında hareket etmeye başlayan Akbey, ilkokuldaki beden eğitimi öğretmeninin kendisine basketbol topuyla oynamasını önermesiyle sporla tanıştı. Felçli olduğu için yavaş yavaş en fazla 100 metre yürüyebilen Akbey, tekerlekli sandalye ile spor yaparak hayata tutundu.
Akbey, 2004'te girdiği memurluk sınavını kazandıktan sonra Niğde'de çalışmaya başladı. Niğde Bedensel Engeliler Basketbol Takımı'nda önemli dereceler elde eden Akbey, Ulusal Sinan Erdem Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası'nda takım arkadaşlarıyla grup birinciliği sevinci yaşadı.
Aydın Bedensel Engelliler Spor Kulübü ile 2014'te Bulgaristan'da düzenlenen Tekerlekli Sandalye Basketbol Balkan Şampiyonası'nda giden Akbey, buradan da takım halinde birincilikle dönme başarısı gösterdi.
- Tekerlekli sandalyesini motosikletiyle taşıyor
Muğla'nın Fethiye ilçesine iki yıl önce mübaşir olarak atanan Akbey, adliyenin arşivinde dosyaları tasnif ediyor, iş çıkışı da spor salonuna gidiyor.
Basketbolun ardından tekerlekli sandalye ile tenis oynamaya karar veren Akbey, iş çıkışı, motosikletine koyduğu sandalyesiyle yaklaşık 4 kilometre yolculuğun ardından Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneğine ulaşıyor.
Engeli nedeniyle yavaş hareket eden ve en fazla 100 metre yürüyebilen Akbey, derneğin kortunda beden eğitimi öğretmeni Volkan Koyuncu ile saatlerce tenis oynuyor. Daha önce masa tenisi, bilardo ve tekerlekli sandalye ile basketbol oynayan Akbey, haftanın 3 günü antrenman yaparak milli sporcu olmayı hedefliyor.
- "Spordan hiç kopmadım"
Ali Akbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engeli nedeniyle küçükken güçlükle yürüdüğünü, mahalle aralarında top oynayan arkadaşlarına kenardan baktığını anlattı.
Beden eğitimi öğretmeninin kendisine "Gel sana da basketbol topu vereyim" dediğini ve böylece sporla tanıştığını ifade eden Akbey, "O günden sonra da spordan hiç kopmadım. 21 bin kişinin girdiği memurluk sınavda, 82 kişilik kontenjana ders çalışarak girdim ve kazandım. Fethiye'den önce Niğde ve Yalova'da çalıştım. Burada da mübaşirlik yapıyorum. Arşivi düzenliyorum. Çok güzel bir çalışma ortamımız var. Burada az da olsa hareket yapıyorum. Bu da benim için fizik tedavi gibi oluyor." diye konuştu.
Uzun yıllar tekerlekli sandalye ile basketbol oynadığını aktaran Akbey, ailesinin kendisine her zaman destek olduğunu, sporla hayatının değiştiğini söyledi.
- "Spor benim için 'hayat' demek"
Akbey, gençliğinde bilardo, masa tenisi ve tekerlekli sandalyede basketbol oynadığını, güzel başarılara imza attığını belirterek, şöyle konuştu:
"Engelli kardeşlerime de sporu tavsiye ediyorum. Spor benim için 'hayat' demek. Koştura koştura eve giderek üstümü değiştirip antrenmana geliyorum. Bu işi aşkla yapıyorum. Haftada 3 gün antrenman yapıyorum. Teniste hem raket tutup hem de araba sürmek çok zor. Eskiden sandalyede basketbol oynamama rağmen bunda ben bile zorlandım. Arabayı bir elinle kullanmak zorundasın. Alan geniş ve tek başınasın. Fethiye'de neredeyse 12 ay tenisi açık alanda oynama imkanınız var."
Daha fazla çalışarak, teniste milli sporcu olmayı hedeflediğini kaydeden Akbey, spora başladıktan sonra yaklaşık bin engelli insanla tanıştığını söyledi.
Akbey, "Bunların yaklaşık 500'ü çok ağır engelli. Masa tenisini kolları dirseğinden olmayan arkadaşların oynadığını gördüm. Harika oynuyorlar. Hiç kimse kendisini küçümsemesin. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun sitesine girerek, herkes kendisine uygun bir spor dalı seçebilir." dedi.
- "Onu örnek alıyorlar"
Akbey'in antrenörü Volkan Koyuncu ise engellilere destek vermek amacıyla Bedensel Engelliler Federasyonu ve milli takım kamplarına giderek tekerlekli sandalyede tenis oynama eğitimi aldığını söyledi.
Oturarak tenis oynamanın kolay olmadığını ifade eden Koyuncu, "Sandalyeye, rakete ve topa hakim almayı gerektiren zor bir spor. Fethiye'de bunu yapan yoktu. Ali de bizim için büyük bir fırsat oldu. Basketbol kökenli olduğu için tekerlekli sandalyeyi çok iyi kullanıyor. Burada birlikte çalışıyoruz. Ali, yetişen gençlerimize de örnek oluyor. Genç sporcularımız Ali'nin antrenmanlarını izliyor ve onu örnek alıyorlar." dedi.
AA
Kaynak: