Esad Rejiminin Hurdaları İran’ın Çelik İhracatını Artırdı
Suriye’de Esad rejimi tarafından harabeye çevrilen binaların hurdalarının İran’a satıldığı, bu sayede Amerikan ambargosundaki İran’ın demir ve çelik ihracatını artırdığı öne sürüldü.
Amerikan ambargosuna rağmen İran’ın çelik ihracatı hızla artıyor. Son verilere göre, 2024 yılının ilk 6 ayında İran’ın çelik ihracatı 5 bin 897 tona ulaştı. Ancak bu artışın ardındaki kaynaklar tartışma konusu.
Hurdalar İran’a, Çelik Usulsüz Yollara
İddialara göre, Esad rejimi tarafından bombalanarak yıkılan binalardan elde edilen hurdalar, Irak’taki PKK kontrolündeki bölgelerden İran’a taşınıyor. İran, bu hurdaları işleyerek demir ve çelik ürünlerine dönüştürüyor ve bu ürünleri usulsüz yollarla ihraç ediyor.
“İnşaat Demirleri Test Edilmeli”
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Türkiye’ye bu demirlerin gelmediğini ancak her ihtimale karşı inşaat sektörünün ürünlerini test etmesi gerektiğini belirtti. Karslıoğlu, “Bu hurdalardan üretilen demirler standart kalitede olmuyor. Türkiye olarak gözümüz açık olmalı ve bu ürünler demir çekme testleriyle kontrol edilmeli,” dedi.
“Ambargo Altındaki İran’dan Bu Kadar İhracat Olması Mümkün Değil”
Karslıoğlu, İran’ın ambargo altındaki ihracat artışını sorgulayarak, “Her taraftan ambargo altında olan bir ülkede bu kadar demir ihracatının mümkün olmadığını görüyoruz. Bu durum Esad rejimi ve PKK’nın ortak ticari faaliyetlerini gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.
Sınır Güvenliği ve Devlet Denetimleri Şart
Hurdalardan elde edilen demirlerin güvenli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini belirten Karslıoğlu, “Devletin denetimleri sıkılaştırması ve sınır güvenliğini artırması gerekiyor. Bu tür ürünlerin giriş ve çıkışlarında daha dikkatli olunmalı” diye ekledi.
Bu durum, bölgede siyasi ve ekonomik dengeleri derinden etkilerken, inşaat sektörünün kalitesiz ve riskli malzemelere karşı daha dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Kaynak: