Eşi özelde çalışan üniversite personeline tayin müjdesi

Eşi özelde çalışan üniversite personeline tayin müjdesi

Türk Sağlık-Sen tarafından açılan bir davada mahkeme, eşi özelde çalışan üniversite hastanesi çalışanının tayin edilmesi gerektiğine karar vererek, üniversite hastanesinin muvafakat vermeme işleminin yürütmesini durdurdu

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Türk Sağlık-Sen tarafından açılan bir davada mahkeme, eşi özelde çalışan üniversite hastanesi çalışanının tayin edilmesi gerektiğine karar vererek, üniversite hastanesinin muvafakat vermeme işleminin yürütmesini durdurdu.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi bir hemşire, Eskişehir’de özel bir şirkette çalışan eşi nedeniyle eş durumu tayin talebinde bulundu. Eskişehir Osmangazi Üniversitenin onay vermesine rağmen, Hacettepe Üniversitesinin bu talebi  hemşire azlığı nedeniyle uygun görmeyerek reddetmesi üzerine, sendika tarafından dava açıldı.

Davayı görüşen Ankara 18. İdare Mahkemesinin verdiği kararda eş durumu tayini ile ilgili tüm mevzuat hatırlatılarak, söz konusu düzenlemelerin temel amacın aileyi parçalanmaktan kurtarmak, bireylerini bir arada tutmak ve kamu görevlilerinin ailevi kaygılardan uzak bir biçimde kamu hizmetini verimli sürdürebilmelerini sağlamak olduğuna dikkat çekildi.

Kararda, Anayasa'nın ailenin korunması başlıklı hükmüne de atıfta bulunarak aileyi korunması için gerekli ortamın hazırlanmasının devletin görev ve sorumluluğunda olduğu belirtilirken, üniversitenin tayin talebini reddetmesinin hukuka uyarlılığının bulunmadığına işaret edildi. Mahkeme, reddedilme işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

-"Özlük sorunlarının başında tayin geliyor"

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, üniversitelerde çalışan kamu görevlilerinin özlük sorunlarının başında  tayin sıkıntısının geldiğini söyledi.

 Sendikanın yaptığı bir ankete göre üniversite çalışanlarının öncelikli talep ettiği özlük haklarında ilk sırayı yüzde 40 ile kurum değişikliği yer aldığına işaret eden Kahveci, "Bu hakkı yüzde 30 ile eş durumu tayini izlemektedir.  Ailelerin tayin hakkı olmadığı için parçalandığı, kamu görevlilerinin iş ve eş arasında tercihe zorlandığı bir düzen ne yazık ki üniversitelerde mevcut. Özellikle üniversite hastanelerinde personel yetersizliği nedeniyle tayinlerin reddedilme işlemleri daha fazla yaşanmaktadır. Bu mahkeme kararı eşi özelde çalışanlar adına bir ümittir.  Önemli bir karardır. Mahkemelerin dikkat çektiği ailenin korunmasına kamu kurumlarının da değer vermesini bekliyoruz. Üniversitelerde görev yapan çalışanlarına tayin, özellikle eş durumunda tayin hakkı bir an önce verilmelidir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı