Eski Başbakan Davutoğlu:
"Hala ben risk olduğu kanaatindeyim. Bu hainler, kendi halkına silah çeken, kendi halkını, parlamentoyu bombalamak gibi bir cürete kalkışanlar başka yollar içine girebilirler"
İSTANBUL (AA) - Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hala ben risk olduğu kanaatindeyim. Bu hainler, kendi halkına silah çeken, kendi halkını, parlamentoyu bombalamak gibi bir cürete kalkışanlar başka yollar içine girebilirler." dedi.
Bir televizyon kanalında canlı yayına katılan Davutoğlu, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili, baskı altında kalmakla birlikte ordunun üst kademesinin, genelkurmay başkanının, kuvvet komutanlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onurunu baskı altında koruduklarını anlattı.
Darbeye kalkışanların, "Biz alttan baskı uygulayalım, öyle bir terör, şiddet havası oluşturalım ki genelkurmay başkanı ehveni şer diye düşünüp bize katılsın, yani ortalık kan revan olacağına darbe olsun sonra bakarız." diye düşündüğünü kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Ben Sayın Hulusi Akar paşamızı sadece bir Genelkurmay Başkanı olarak değil İkinci Başkanken, Dışişleri Bakanı olarak birlikte çalıştık, en zor zamanlarda demokrasiye nasıl bağlı olduğunu bilirim. Diğer kuvvet komutanlarımızı da yakından tanırım. Hayatlarını ortaya koyarak boyun eğmedikleri için hiyerarşik, emir komutaya dayalı bir darbe niteliği kazanamadı ama şimdi hala ben risk olduğu kanaatindeyim, bu hainler kendi halkına silah çeken, kendi halkını, parlamentoyu bombalamak gibi bir cürete kalkışanlar başka yollar içine girebilirler. Darbecilik bir virüs gibidir, bu virüsü hiç sokmamak lazım, hele ilk virüs girdiğinde vücut zayıf düşerse arkadan gelen virüslere direnci olamaz. Onun için şimdi benim gördüğüm birinci önceliğimiz TSK'yı tekrar konsolide etmek. Toplumu darbeye karşı bu virüse karşı aşılamak lazım tabiri caizse."
Bu hareketi yapanların milletin bütünlüğüne, demokrasiye saldırdığını dolayısıyla toplumu ve siyaseti tahkim etmek gerektiğini belirten Davutoğlu, "Mutlaka ve mutlaka TSK'yı tahkim etmek ve toplumun silahlı kuvvetlere olan inancını sarsmamak lazım. Kamu düzenini tahkim etmek yani bürokrasiyi tahkim etmek lazım. Toplumsal dokuyu, siyaseti, adaleti bu virüslerden ayıklayarak bir güven... Şu an aradığımız şey güven. Şüphe tohumunu süratle temizlememiz lazım." diye konuştu.
Kripto unsurların bu darbede kritik rol oynadığını dile getiren Ahmet Davutoğlu, "Yani bakıyorsunuz işte en yakın, emir eri, baş yaver bunlar kendilerini saklayarak, zaten darbe biraz da böyle yürütülüyor, biz bunların hepsini ki MİT Müsteşarımızın bu konuda sağlam bilgileri oldu ve paylaşıldı, onların hepsine kademeli şekilde tedbirler alınmaya gayret edildi ama hiç kimse TSK içinde o üniformayı giyen birinin parlamentoyu bombalama emri vereceğini ya da başka birinin bunu uygulayacağını tahmin edemezdi, bu tahayyülün ötesinde bir şey." ifadesinde bulundu.
Davutoğlu, "Siyasi partiler bir ülkede tekse yanlıştır, orada demokrasi yoktur, görüş ayrılığı yoktur, tek fikir, tek ideoloji varsa yanlıştır, tek bir medya varsa olmaması lazım ama bir yerde tek ordu olur, bir ülkede iki ordu olmaz, bir ülkede iki adalet, iki ordu olmaz. Bu paralel çete bütün bunları ikileştirerek toplumsal dokuyu bozmaya çalıştı." dedi.
ABD'den darbe girişimine geç tepki geldiği, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'nin NATO üyeliğinin tehlikeye girebileceği yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Davutoğlu, "Türkiye bütün dış bağlantıları, ilişkileri itibarıyla ciddi bir diplomasi geleneğine sahiptir. Yani ülkelerle de özellikle müttefik ülkelerle ilişkilerinde son derece dikkatlidir, özenlidir. Aynı dikkat ve özeni de muhataplarımızdan görmek en tabii hakkımızdır." şeklinde konuştu.
AA
Kaynak: