Etimesgut'a intikal eden Harp Okulu öğrencilerinin davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, helikopterlerle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bunların ulaşımı konusunda emir veren 2 eski komutan hakkındaki davanın görülmesine devam edildi
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, helikopterlerle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bunların ulaşımı konusunda emir veren 2 eski komutanın yargılandığı davanın duruşması görüldü.
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ve avukatları ile müdahillik talebinde bulunan TBMM'nin avukatı katıldı.
Olay tarihinde "albay" rütbesiyle Hava Harp Okulu Alay Komutanlığı yapan sanık Hüseyin Ergezen ise duruşmaya tutuklu bulunduğu İstanbul'dan telekonferans sistemiyle bağlandı.
Dosyaya giren evrakların tutanağa geçirilmesinin ardından söz alan Ergezen, kendisi ve arkadaşları aleyhine hiçbir delil bulunmadığını öne sürdü. "Ortada bir suçumuz yok." diyen Ergezen, tahliye talebinde bulundu.
Sanık avukatları, müvekkillerine yönelik adli kontrol şartları ve banka hesaplarındaki tedbirin kaldırılmasını, duruşmalardan vareste tutulmalarını, TBMM'nin müdahillik başvurusunun da reddini istedi.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, önceki celse tahliyesine karar verilen eski yüzbaşı Kenan Baştuğ'un "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığını anımsatarak, yeniden tutuklanmasını talep etti.
Sanık Ergezen'in tahliye isteminin reddini, TBMM'nin müdahillik talebinin kabulünü isteyen Manga, sanıkların ByLock kullanıp kullanmadıklarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılması talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, TBMM'nin müdahillik talebini kabul etti.
Baştuğ'un tutuklanması, Ergezen'in tahliyesi taleplerini reddeden heyet, bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesine, sanıklardan Cemal Koç hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine ve sanıkların ByLock kullanıcısı olup olmadıkları konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Öte yandan, mahkeme heyeti müzakereye çekildiği sırada, eski Hava Harp Okulu öğrencisi sanıklardan bazıları, telekonferans sistemi üzerinden Ergezen'e hal hatır sordu.
Ergezen de diyalog sırasında, sanıklara, "Vatanın sizlere, bizlere ihtiyacı var." dedi. Ergezen, bazı sanıklara sakal ve bıyığın yakıştığını söyledi.
- İddianame
İddianamede, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığında bulunan ve olay gecesi helikopterle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bunların nakilleri konusunda emir veren komutanları Kenan Baştuğ ve Hüseyin Ergezen için "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Baştuğ'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağına müdahale amacıyla Akıncı Üssü'nden havalanan silah yüklü F-16'nın pilotlarından İlker Hazinedar ile darbe gecesi 6 kez telefonla konuştuğu ifade edilen iddianamede, Ergezen'in ise Erdoğan'a suikast için Marmaris'e giden ekipteki Gökhan Şahin Sönmezateş'ı aradığı, eşinin de KPSS soruşturması şüphelileri arasında olduğu belirtiliyor.
AA
Kaynak: