Ev tipi ventilatör alınan yoğun bakım hastaları ailelerine kavuştu

Ev tipi ventilatör alınan yoğun bakım hastaları ailelerine kavuştu

Sakarya'da solunum ve beslenme sorunu nedeniyle üç aydır yoğun bakım servisinde solunum cihazına bağlı yatan 4 hasta, SGK tarafından temin edilen cihaz sayesinde artık evlerinde tedavi görüyor- Hasta yakını Kutan:- "Şimdi hem evimizde anneme bakabiliyorum

SAKARYA (AA) - Sakarya'da beslenme sorunu nedeniyle üç aydır yoğun bakım servisinde solunum cihazına bağlı yatan 4 hasta, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) temin ettiği ev tipi ventilatör cihazı sayesinde artık evlerinde tedavi olabiliyor. 

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi, tedavisi tamamlansa da yoğun bakım servisinde solunum cihazına bağlı veya ağızdan beslenme zorluğu çeken hastaların ev ortamında aileleriyle birlikte olabilmesi için çalışma başlattı. 

Tüm tedavilerin ardından sadece solunum cihazı ve ağızdan beslenemediği için hastanede yatmak zorunda olan 4 hasta, Yenikent Hastanesi'nin klinikler arası oluşturduğu sistemli çalışma sonucunda SGK tarafından temin edilen cihazlar sayesinde artık evlerinde tedavi görüyor. 

Hastane Yöneticisi Op. Dr. Murat Akgül, gazetecilere yaptığı açıklamada, solunum ve beslenme sorunu gibi durumlarda hastaların midelerine endoskopiyle ağızdan girilerek "PEG" adı verilen yöntemle beslenme hortumu takıldığını söyledi. 

Solunum cihazına bağlı hastaların boynun ön kısmından nefes borusunda açıklık yapılarak, buraya yerleştirilen kanülden takılan ev tipi ventilatör solunum cihazı sayesinde nefes alabildiğini vurgulayan Akgül, şunları kaydetti: 

"Ev tipi ventilatör cihazı, hasta yoğun bakımda takip edilirken göğüs hastalıkları uzman hekimleri tarafından hastane sağlık kurulundan rapor çıkarılarak SGK tarafından temin ediliyor. Bu hizmet, anestezi, kulak, burun, boğaz, genel cerrahi, göğüs hastalıkları ve diğer branş uzman doktorlarının ve hastalara yoğun bakımda hizmet veren hemşirelerin koordineli ve özverili çalışmaları sonucu veriliyor. Hizmetin daha iyi yönetilebilmesi için de bu ilgili kliniklerle birlikte protokol oluşturuldu."

- "Allah devletimize zeval vermesin" 

Hastanede yatarken bu sayede evinde tedavi görebilen Leman Kutan (83), evine ve ailesine kavuşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 

Gelini Gülcan Kutan da kayınvalidesinin hastanede 3 ay yoğun bakımda kalmasından dolayı çok sık göremediklerini anlattı. 

Devletin kendilerine cihaz verdiğini belirten Kutan, "Şimdi hem evimizde anneme bakabiliyorum, onun yanındayım hem de işlerimi yapabiliyorum. Hem annem memnun hem ben. Allah, devletimize ve doktorlara zeval vermesin" şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı