Evliya Çelebi de çok beğeniyordu: Mut'u uçuracak kent Alahan Manastırı

Evliya Çelebi de çok beğeniyordu: Mut'u uçuracak kent Alahan Manastırı

Mersin'in Mut ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Alahan Manastırı, tarihi dokusu ve eşsiz mimarisi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Mersin'in Mut ilçesinde bulunan ve Hıristiyanlığın önemli hac merkezlerinden biri olarak bilinen Alahan Manastırı, 6. yüzyıldan kalma tarihi ile ziyaretçileri büyülüyor. "Mersin'in Ayasofya'sı" olarak da adlandırılan manastır, 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor ve her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Manastır, biri yıkılmış iki kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhanesi ile Hıristiyan inancının izlerini taşıyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ye benzer mimarisi ve süslemeleri ile dikkat çeken manastır, Hıristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıdığı için her yıl turistlerin hac yollarından biri olarak anılıyor.

Manastırın doğu ve batısındaki yapıları, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine bağlanan Alahan Mahallesi'nde yer alıyor. Kilisenin arkasında ise suyu bir kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı bulunuyor.

17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edilen manastır, Çelebi'nin seyahatnamesinde "ustanın elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımlanıyor. Günümüzde de manastırda kullanılan taşların kesim izleri ve üzerindeki çeşitli figürler net bir şekilde görülüyor.

Mersin'in en önemli tarihi eserlerinden biri olan Alahan Manastırı, 6. yüzyıldan beri zamana direniyor. Bölgenin turizm potansiyelini önemli ölçüde artıran manastır, yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlığın desteğiyle daha da fazla ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyor.

Manastırı ziyaret eden turistler, tarihi atmosferi ve eşsiz mimarisine hayran kalıyor. Ziyaretçilerden Bekir Çoban, "Alahan Manastırı gerçekten anlattıkları kadarından daha güzel ve harika bir yer. Herkese gelip gezmelerini tavsiye ediyoruz" diyor. Mehmet Gürbüz ise "Burası tarih kokuyor. Ziyaret ettim o kadar memnun kaldım ki anlatamam. Herkesin gelip ziyaret etmesini isterim" şeklinde konuşuyor.

Alahan Manastırı'nı Ziyaret Etmek İçin:

Alahan Manastırı, Mersin'in Mut ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Manastıra özel araçla veya toplu taşıma ile ulaşım sağlanabiliyor. Giriş ücreti 9 TL olan manastır, hafta içi her gün 08:00 - 17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Evliya Çelebi de çok beğeniyordu: Mut'u uçuracak kent Alahan Manastırı

Evliya Çelebi de çok beğeniyordu: Mut'u uçuracak kent Alahan Manastırı

Evliya Çelebi de çok beğeniyordu: Mut'u uçuracak kent Alahan Manastırı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler