Facebook'u solladı yeni fenomen o oldu
YouTube, Facebook, Twitter, Groupon derken sanal alem şimdi de Tumblr çılgınlığı yaşıyor
Dört yıl önce kurulan ama son altı ayda yıldızı parlayan internetin yeni fenomoni 'Tumblr' için ünlü yatırımcılar kesenin ağzını açtı. 25 yaşındaki David Karp'ın kurduğu Tumblr, 27.8 milyon 'günlük' ağırlıyor
YouTube, Facebook, Twitter, Groupon derken internet dünyasında şu sıralar yeni bir girişimin yıldızı parlıyor. Son aylarda internette trend olan, kullanıcı sayısı ve içerik tarafında kısa sürede büyük rakamların altına imza atan, rakiplerini bir bir sollayan, dev yatırımcılardan art arda milyonlarca dolarlık fon çekmeyi başaran bu sitenin adı "Tumblr.com"...
İnternetteki geleneksel blog (günlük) sistemine, kattığı yeni nesil uygulamalar ve sosyal medya tabanlı içerikle yeni bir form vermeyi başaran bu sayede milyonlarca kullanıcıyı hızla kendisine çeken Tumbrl'un kurucucu ve CEO'su 25 yaşındaki girişimci David Karp.
MELEK YATIRIMCILAR PEŞİNDE
Karp'ın en büyük başarısı kişisel blog alanında basit ve bedava bir söylemle kullanıcının karşısına çıkması ve rakiplerine kıyasla günümüzün popüler sosyal paylaşım ağlarıyla tam bir uyum içinde çalışıyor olması.
ABD'de yıldızı parlayan genç girişimciler listesinde yer almaya başlayan David Karp'ın, 2007'de New York'ta küçük bir şirket olarak kurduğu Tumbrl aldığı son yatırımların ardından milyar dolarlık yeni ekonomi şirketleri ligine girmeye çok yakın.
İçeriğinde 27.8 milyon blog barındıran site son olarak 100 milyon dolarlık yeni yatırım aldı bu sayede şirket değerini 800 milyon dolar seviyesine taşıdı. YouTube'un ana yatırımcısı Sequoia Capital'den büyük fon sağlayan şirket ayrıca Spark Capital, Union Square Ventures, Betaworks, John Borthwick, Fred Seibert, Albert Wenger, ve Martin Varsavsky isimleri melek yatırımcıları listesine eklemeyi başarmış durumda.
RAKİPLERİ HIZLI GEÇTİ
Bloglara günlük 37 milyona yakın tekil içerik girişi sayısına ulaşan site toplamda da 10 milyarı yakalama peşinde. Blog dünyasının en popüler adresi 9 yıllık Wordpress'i bundan birkaç ay önce 21 milyon blog sınırında yakalayarak geçen Tumblr, yeni ekonomi devi Google'ın 2004 yılında satın aldığı Blogger ağının da yıldızını söndürmeye aday görünüyor.
Öte yandan Tumblr.com'a kişisel bloggerların yanı sıra son dönemde kurumsal tarafta da şirket sayfaları yoluyla ilgi oluşmaya başladı.
YENİDEN BLOGLA MİLYONLARA ULAŞ
İnternette "Milyonlarca insan yaptığı, bulduğu, sevdiği, düşündüğü veya oluşturduğu şeyleri paylaşıyor" sloganıyla iş yapan Tumblr'da bir kullanıcı ayda ortalama 14 orijinal gönderi ve 3 yeniden bloglama yapıyor. Bu gönderilerin yarısı fotoğraflardan oluşuyor. Diğer yarısı ise metin, bağlantı, alıntı, müzik ve videolar olarak sıralanıyor. Tumblr gönderilerinde yer alan "yeniden blogla" tuşu, tek tık ile bir gönderinin binlerce blog arasında hızla yayılmasını sağlıyor.
"Tumblr" nedir nasıl kullanılır ne işe yarar?
* İnternette kişisel blog (günlük) açılmasını sağlayan bir platform.
* Ücretsiz olarak, kullanıcı adı ve şifre yoluyla üye olunarak bir hesap açılıyor. Ardından kullanıcı sitesine bir isim vererek internette 'blog'unu yayınlamaya başlıyor.
* Siteye kullanıcı istediği ismi veriyor. Örneğin kullanıcı "yemek" adlı bir blog açmak isterse, ve bu isim herhangi biri tarafından alınmamış ise, 'yemek.tumblr.com' adresinde internette bir blog açılıyor.
* Bunun ardından kullanıcı kendisine bir tema seçerek 'blog'una içerik girişi yapabiliyor.
* Burada da giriş işlemi oldukça basit. Bilgisayarda yer alan bir metin, fotoğraf, video, link, ses kaydı blog sistemine hızlı bir şekilde yüklenebiliyor.
* Gönderilen Tweet'ler, Facebook'ta paylaşılan içerikler, herhangi bir chat programında yazılan metinleri birkaç saniye içinde bu sistemde blog ağında yayına almak mümkün oluyor.
* Bu sayede sosyal medya aktif bir kullanıcı tüm arkadaş gruplarını tek platformda toplayabiliyor.
* İngilizce olarak işe başlayan Tumblr.com'un şu anda desteklediği diller arasında Türkçe de bulunuyor.
* Kullanıcılar Tumblr'da açtığı siteyi sadece bilgisayardan değil iPhone, iPad gibi cihazlardan da yönetip, içerik girişi yapabiliyor.