"Fast food, çocuklarda kronik hastalık nedeni"
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orbak:- "Ailelerin çocuklarını, obezite ve bundan kaynaklanan birçok kronik hastalıktan korumak için fast food beslenmeden ve şekerli içeceklerden uzak tutmaları ger
ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, ailelerin çocuklarını fast food tarzı yiyecek ve şeker içeren içeceklerden uzak tutarak birçok kronik hastalığa karşı koruyabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Orbak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fast food ve şekerli içecek tüketen çocukların, obezite ve bunun beraberinde getirdiği birçok kronik hastalığa yakalanma riski bulunduğunu belirtti.
Çocukların mümkün olduğunca kalorisi yüksek fast food beslenme tarzından uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Orbak, yüksek kalorili bu tür yiyeceklerde katkı maddesi de bulunduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Orbak, "Ailelerin çocuklarını, obezite ve bundan kaynaklanan birçok kronik hastalıktan korumak için fast food beslenmeden ve şekerli içeceklerden uzak tutmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.
Şişmanlığın, alınan kalori miktarının harcanandan fazla olmasıyla meydana geldiğini belirten Orbak, şu bilgileri aktardı:
"Şişmanlığın önlenmesi açısından alınan ve harcanan kalorinin denge içerisinde olması lazım. Aktivitelerimizi artırmak suretiyle ya kalorimizi azaltacağız ya da harcadığımız enerjiyi artıracağız. Bir çocuğun ağırlığı boyuna göre normal değerlerin altında olursa bu durumu 'kötü beslenme' olarak tanımlıyoruz. Bu durum birtakım problemlerin, kronik rahatsızlıkların habercisidir."
-Ailelere "çocuklarınızı dengeli besleyin" önerisi
Ailelere çocuklarının yaşlarına uygun beslenmesine önem vermeleri uyarısında bulunan Orbak, "Kalori miktarı çok önemli. Düzenli aktivite ve dengeli beslenmeye özel önem verilmelidir. Kalorinin dengeli olmasını sağlamak için de mümkün oldukça çocukları fast food türü yiyeceklerden uzak tutmak gerekiyor. Hem yağ, kalori ve tuz içeriklerinin yüksek olması hem de içerdikleri başka katkı maddeleri açısından bu tarz gıdalar çok zararlı" diye konuştu.
AA
Kaynak: