FETÖ'nün Bolu'daki emniyet yapılanması davası

FETÖ'nün Bolu'daki emniyet yapılanması davası

Örgütün ildeki emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 30'u tutuklu, 73 sanığın yargılanmasına devam edildi

BOLU (AA) - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) emniyet yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 30'u tutuklu, 73 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bolu Adliyesi'ndeki mahkeme salonlarının yeterli olmaması nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Belediye Nikah Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile yakınları katıldı.

Tutuklu 30 sanık, polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında salona getirildi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan bazı sanıklar da hazır bulundu.

Duruşma, tanıkların dinlenilmesiyle devam etti.

Tanık M.A. SEGBİS ile katıldığı duruşmada, tutuksuz sanık C.S. hakkında bildiklerini anlattı.

C.S. ile, 2012 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünden, Diyarbakır'ın Silvan ilçesine tayin olduğu sırada tanıştığını ifade eden M.A, "Burada tanıştığım C.S., beni o zaman cemaat olarak bilinen yapının sohbetlerine davet etti. Ben dershanelerin kapanması ile ilgili süreçte C.S. ile tartıştım. Dershanelerin para tuzağı olduğunu söyledim. Bunun üzerine beni bir lokantada tek başıma yemeğe çağırdı. Burada bana, 'Cemaat ve hocaefendi aleyhine konuşursan senin için iyi olmaz. Hakim de bizim, savcı da bizim' dedi. Ben de bunun üzerine, neyi, nerede ne şekilde konuşacağımı kimseye sormayacağımı söyledim." diye konuştu.

M.A, sanık C.S'nin 17-25 Aralık süreci öncesinde o yapıya yakın insanlarla olan ilişkisi ve hareketleri ile ilçenin abisi olduğu itibarı uyandırdığını da belirterek, "C.S, sohbetleri organize eden, piknik organizasyonları yapan biriydi. Bunu ilçede yaşayan hemen hemen herkes bilirdi. 17-25 Aralık öncesinde bu yapının içinde bulunduğunu net olarak söyleyebilirim. Bu tarihten sonra gizliliğe önem vermeye ve kapanmaya başladılar. Bu tarihten sonra eylemlerine devam edip etmediği yönünde bilgiye sahip değilim." ifadesini kullandı.

Duruşmaya SEGBİS ile katılan H.C'de Bolu'da bulunan örgüt evleri hakkında bilgiler verdi.

Bolu'ya 2012 yılında geldiğini ifade eden, H.C, "Buraya geldiğimde kalacak yer bulamadığım için yapıya ait evlerde konaklayabileceğimin söylenmesi üzerine malum yapı ile irtibata geçtim. Sağlık Mahallesi'nde bulunan bir eve Y.E'nin yardımı ile yerleştim. Bu evde, M.S, F.K, M.Ç. ve tutuksuz sanık L.A. ile kaldım. Burada kaldığım dönemde evin sorumlusu M.S. idi. Burada kaldığım zaman içinde benden himmet talep edildi. Ancak durumumun müsait olmadığını söyleyerek himmet adı altında herhangi bir para vermedim." dedi.

H.C, bir süre sonra bu evden ayrılarak örgüte ait farklı bir eve taşındığını da sözlerine ekleyerek, "Hatırladığım kadarıyla 2012-2013 yıllarında Bolu'da, FETÖ/PDY'nin polisler için tahsis ettiği 3 ya da 4 tane evi vardı. 2013 yılı yaz aylarında tutuksuz sanık E.E. ile beraber kaldım. Yine tutuksuz sanık H.S. de bir dönem bu evde kalmıştı. Aynı şekilde tutuksuz sanık S.B. de L.A. ile bu evlerde kalmaktaydı." diye konuştu.

Evlerde kaldığı süre zarfında Kemal isimli bir kişinin evlere gelerek sohbet verip Gülen'in videolarını izlettiğini anlatan H.C, bu kişinin gerçek kimliğini bilmediğini de belirtti.

Bunun üzerine, mahkeme heyeti, emniyet yapılanmasının imamı olduğu iddia edilen tutuklu sanık Mustafa Yurttaş'ı tanığa gösterdi. Tanık H.C, evlerine gelerek sohbet veren Kemal isimli kişinin kendisine gösterilen sanık olduğunu söyledi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan polis memurlarının mahrem imamı olduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan M.A.A. da duruşmada tanık olarak dinlendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrıntılı şekilde ifade verdiğini belirten tanık M.A.A, 2013 yılına kadar FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasında imam olarak görev yaptığını dile getirdi.

Kendisinin polis memurlarından sorumlu olduğunu ve "Bilal" kod ismini kullandığını söyleyen M.A.A, "Öğrenci diye nitelendirdiğimiz polis memurlarının bana verilen kısmının mahrem imamlığını icra ederdim. Tutuklu Sadık Turan Alp isimli şahıs istihbarat şubede çalışıyordu. Kendisi benim vekil öğrenciydi. Yani beni temsilen diğer mensupları organize eden şahıstı." dedi.

Sadık Turan Alp'in sohbete gelecek olan polisleri ayarlayıp, sohbetleri organize ettiğini de ifade eden M.A.A, sanığın, kendisinin yapıdan ayrıldığı 2013 yılı kadar bu görevi yürüttüğünü belirtti.

Bunun üzerine söz alan, Alp, kendisi hakkında ifade veren bu kişiyi tanımadığını ileri sürdü.

Duruşmaya diğer tanıkların da dinlenmesi için 7 Şubat'a kadar ara verildi.

- İddianameden

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 77 sayfalık iddianamede, 30'u tutuklu, 2'si firari 73 sanığın "terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı