2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar el sıkıştı

2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar el sıkıştı

Adalet Bakanlığı’nın arabuluculuk uygulamasıyla 2024’te 826 bin 548 dosya dostane yöntemlerle çözüldü. 2013’ten bu yana 4,3 milyondan fazla dosyada anlaşma sağlanırken, arabuluculuk toplumsal barışa katkı sunmaya devam ediyor.

Adalet Bakanlığı, hukuk uyuşmazlıklarının mahkemeye yansımadan dostane yollarla çözülmesini sağlamak amacıyla 2012 yılında yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile hukuk sistemine yeni bir alternatif sundu. İlk olarak 2013 yılında uygulamaya konulan arabuluculuk, ihtiyari olarak başlamış, sonrasında dava şartı arabuluculuk kapsamına alınan uyuşmazlık türleriyle genişletilmiştir.

2024 yılı itibarıyla arabuluculuk uygulamasıyla toplamda 826 bin 548 dosya dostane bir şekilde çözüme ulaştırıldı. Bu dosyaların 613 bin 697’si ihtiyari arabuluculuk, 212 bin 851’i ise dava şartı arabuluculuk kapsamında sonuçlandı.

Arabuluculuğun Toplumsal Etkisi ve Bakan Tunç'un Açıklamaları
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulamasının yalnızca uyuşmazlıkların çözümünde değil, aynı zamanda toplumsal barışın sağlanmasında da önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Bakan Tunç, "Adalet Bakanlığı olarak alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Arabuluculuk uygulamasıyla adalete erişimi güçlendirdik ve toplumsal barışa katkı sağladık" dedi.

Sistemde aktif olarak 45 bin 154 arabulucu görev alırken, 2013 yılından itibaren toplamda 4 milyon 316 bin 754 dosyada taraflar arasında anlaşma sağlandı.

1 Eylül 2023 İtibarıyla Kapsama Alınan Yeni Uyuşmazlık Türleri
Arabuluculuk uygulamasının kapsamı, alınan olumlu geri dönüşler ve etkin sonuçlar doğrultusunda genişletildi. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren;

  • Kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar,
  • Taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Kat mülkiyetiyle ilgili uyuşmazlıklar,
  • Komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar,
  • Tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına dahil edildi.

Uzayan Yargı Sürelerine Çözüm: Arabuluculuk
Arabuluculuk, mahkemelerin iş yükünü hafifleterek yargılamaların uzun sürmesinden kaynaklanan sorunların çözümüne de katkı sağlıyor. Dostane usullerle anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması, hem tarafların memnuniyetini artırıyor hem de hukukun daha hızlı işlemesine olanak tanıyor.

Adalet Bakanlığı’nın bu uygulamayı geliştirmeye yönelik çalışmaları sayesinde arabuluculuk, toplumda barış ve uzlaşı kültürünün yaygınlaşmasına önemli bir destek sağlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.