GATA'da mikrocerrahi eğitimi
Türkiye'nin tek, Avrupa'nın birkaç merkezinden biri olan GATA Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı'nda yurt içi ve yurt dışından 283 doktor eğitim aldı- GATA Dekanı ve Eğitim Hastanesi Baştabibi Tümamiral Bilgiç:- "Daha önce GATA'nın doktorları
ANKARA (AA) - Türkiye'nin tek, Avrupa'nın birkaç merkezinden biri olan GATA Mikrocerrahi Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı'nda, yurt içi ve yurt dışından alanda uzman bilim insanları tarafından, dünyanın birçok yerinden gelen hekimlere eğitim veriliyor.
Dünyaca ünlü eğitmen Rosmarie Frick'in yanı sıra GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü ve plastik ve el cerrahisi uzmanı Doç. Tabip Albay Yalçın Külahçı, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Ortopedi ve Travmatoloji-El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gürsel Leblebicioğlu başkanlığında gerçekleştirilen mikrocerrahi eğitimlerinde, iki saç kılı kalınlığındaki damarlar, son teknolojiye sahip mikroskop altında dikilerek, kol, bacak ve parmak nakli gibi kritik operasyonları yapabilecek uzmanlar yetiştiriliyor.
GATA Dekanı ve Eğitim Hastanesi Baştabibi Tümamiral Hayati Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cerrahide yapılabilecek bir yanlışın dönüşü olmayan sorunlara yol açabildiğini belirterek, özellikle küçük damarların tamirinde deneyim ve eğitimin şart olduğunu söyledi.
- "Referans laboratuvar haline dönüştürüldü"
GATA'daki mikrocerrahi laboratuvarında, deney hayvanları üzerinde mikrocerrahi uygulamalarının yapıldığını aktaran Bilgiç, burada yapılan çalışmaların kompozit doku nakli operasyonların başarısı için çok önemli olduğunu dile getirdi. Bilgiç, "Amacımız, bilerek, damarıyla, siniriyle, kasıyla, dokusuyla çok iyi bilen, donanımlı bilgi ile kompozit doku naklini, yani el ve yüz naklini gerçekleştirmektir" diye konuştu.
GATA'daki cerrahi laboratuvarının 1985 yılında ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından açıldığını anımsatan Bilgiç, "O günün koşullarında GATA'nın doktorlarına hizmet veren bu kurs, teknolojik olarak gelişmiş mikroskoplarla donatılarak, 2014 yılında dünyada referans olan bir laboratuvar haline dönüştürüldü" dedi.
GATA'daki bu laboratuvarın, uluslararası kurs verebilme sertifikası bulunduğunu dile getiren Bilgiç, "Burada mikrocerrahi konusunda Hacettepe Üniversitesi (HÜ) ve GATA bünyesinde öğretim üyelerinden oluşan bir ekip tarafından kurs verilmektedir. Bugüne kadar 283 doktor eğitim aldı. Son olarak 7 doktorumuz, kurs aldı" bilgisini verdi.
-"Kursa katılan her hekim, mikrocerrahi uzmanı olamıyor"
GATA El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Tabip Albay Mustafa Kürklü de GATA'daki laboratuvarın uluslararası nitelikte olduğunu ifade ederek, "Burada uluslararası mikro cerrahlar yetiştiriliyor. Türkiye'den ve dünyadan gelen cerrahlara, mikrocerrahi eğitimi veriyoruz" dedi.
Söz konusu laboratuvarda, deney hayvanları üzerinde yapılan uygulamalarla iki saç kılı kalınlığındaki damarların kesilerek, gözle görülemeyecek iplerle dikildiğini anlatan Kürklü, şöyle devam etti:
"Buradaki hedefimiz el, parmak, ayak gibi kopan bir uzvun, tekrar yerine dikilmesi ve bu uzvun yaşamasının sağlanabilmesi. Laboratuvarımızda Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen hekimlerin yanı sıra Polonya, İsrail gibi ülkelerden hekimler yetiştirildi. Yeni dönem kurslara katılmak bu ülkelerin dışında Mısır, İngiltere ve İsviçre'den talepler geldi. Bu eğitime, mikrocerrahi eğitimi almak isteyen tüm hekimler başvurabilir.
Toplam 4 gün süren kurs sonunda, yapılan uygulama başarısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere bakılarak katılımcı hekimlere sertifika veriliyor. Bu kursa katılan her hekim, mikrocerrahi uzmanı olamıyor.
Uygulamaların yapıldığı tüm mikroskoplar, normal ameliyathanede kullanılan özel mikroskoplardır. Hekimler, bire bir ameliyat masasında ameliyat yapıyormuş gibi aynı mikroskopu kullanarak cerrahi işlemi yapıyorlar."
AA
Kaynak: