Gazlı içecekler yerine ayran için!

Gazlı içecekler yerine ayran için!

Türkiye'de su haricinde en çok gazlı içecekler tercih edilirken, meşrubat sektöründeki tüketimin yüzde 37'sini bu ürünler oluşturuyor

Türkiye'de içecek tüketimin yüzde 37'si gazlı ürünlerden oluşurken geçen yıl 3,3 milyar litre gazlı içecek, 4,2 milyar litre paketlenmiş su, 1,1 milyar litre meyve suyu ve yaklaşık 600 bin litre ayran tüketildi. 

AA muhabirinin Meşrubatçılar Derneği (MEDER), Madensuyu Üreticileri Derneği (MASUDER) ile Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneğinden (ASÜD) aldığı bilgilere göre, Türkiye'de alkolsüz içecek tüketimi geçen sene yüzde 4,7 büyüyerek 9 milyar litreye ulaştı. ​Bu büyümeye en fazla katkıyı paketlenmiş su sektörü yaparken onu buzlu çay ve meyve suları takip etti. 2015'de de bu büyüme trendinin devam etmesi bekleniyor.

Meşrubat tüketiminde hem Türkiye'de hem de Avrupa'da ilk sırayı kolalı gazlı içecekler alırken, Türkiye, tüketim miktarları açısından Avrupa'ya ve ABD’ye kıyasla paketlenmiş sular haricinde alkolsüz içecekler pazarında çok geride bulunuyor. 

Türkiye’de kişi başına gazlı içecek tüketimi yıllık ortalama 170 şişeyken, bu oran ABD’de 750 şişeye yaklaşıyor. Bu durum, sektör temsilcileri tarafından Türkiye’deki pazarın büyümeye açık olduğunun bir göstergesi olarak da yorumlanıyor. 

Türkiye’de meşrubat sektörünün yüzde 98’ini, MEDER üyesi olan 5 büyük firma oluşturuyor.

-Ayran tüketimi ramazanda yüzde 20 düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ayran üretimi de bir önceki yılla kıyaslandığında 2014 yılında yüzde 6,92 artarak 598 bin 877 ton oldu. 

Ayran tüketiminde 2015 yılında da geçen seneye göre yaklaşık yüzde 7-8 oranında artış bekleniyor.

Son 5 senedir her ramazanda bir önceki yılın aynı dönemine göre ayran tüketiminde yaklaşık yüzde 20 azalma oluyor. Bu sene de benzer oranlarda düşüş bekleniyor.

Ayran satışlarında havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle herhangi bir azalma olmazken, satışlar geçen seneye paralel gerçekleşiyor.

-Ramazanda oruç tutanlar maden suyuna sarıldı

Maden suyu dünyada ve Türkiye'de ambalajlı su pazarı içinde değerlendiriliyor. Tüketilen ambalajlı su pazarının yüzde 9’unu maden suyu oluşturuyor. 

Türkiye'de geçen sene 608 milyon litre maden suyu tüketilirken, bu sene rakamın 675 milyon litreye, kişi başı tüketimin de 10 litreye ulaşması hedefleniyor.

Maden sularının hazmı kolaylaştırması ve kaybedilen mineralleri takviye etmesi nedeniyle, geçen yıl ramazanda bir önceki seneye göre maden suyu tüketiminde yüzde 6 artış gerçekleşti. Bu seneki ramazanda da geçen seneye göre yüzde 8 yükseliş bekleniyor.

KOLA DEĞİL AYRAN İÇİN

Uzun bir açlık sonrasında iftarda tüketilecek içeceklere dikkat çeken Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, iftarda gazlı içecekler yerine bünyeyi rahatlatacak olan ayran içilmesini tavsiye etti.

'KOLAYI ÖNERMİYORUZ'

Ramazan ayının yemek düzenini etkilediğini, insanların gün boyu açlığın ardından iftarda sağlıklı olmayan ancak bünyeye ferahlık veren gıdaları tercih edebildiğini dile getiren Dr. Gültekin, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Evet, havalar sıcak. Gün boyu çalışıyoruz, susuyoruz. Susamışken böyle soğuk bir gazlı içecek içimizi ferahlatıyor ama içtikten sonra neler oluyor? Kolada güçlü bir asit olan fosforik asit var. Fosforik asit dişlerimizin minelerine zarar veriyor ve çürümesini kolaylaştırıyor. İçindeki yüksek fosfordan dolayı vücudumuzdaki mineral dengesini bozuyor, kemik erimesine neden oluyor."

PEKİ NE İÇİLMELİ?

“Araştırmalarda, günde bir bardak kola içen kadınlarda kemik erimesinin ölçülebilir düzeyde artırdığı ortaya çıktı. Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda kola içen hayvanlarda meme kanseri daha fazla görülüyor. Mineral dengesini bozduğu için kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini iki kat artırıyor. Gazlı ve şekerli içecekler, sağlığa zararı. Peki ne içeceğiz? Çok soğuk olmamak üzere birincisi su, ikincisi ayran içeceğiz. Eğer gazlı içecek seviyorsanız o gazın boğazda oluşturduğu ferahlık hissini hissetmek istiyorsanız sade sodayı öneriyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı