Gazze'de ilaç sıkıntısı
İsrail'in uyguladığı ablukası ve Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması Gazze'de kanser hastalarının tedavisini etkiliyor
GAZZE (AA) - İsrail'in uyguladığı abluka ve Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması Gazze'de, kanser hastalarının tedavisini etkiliyor.
Gazze Eczacılık Genel Müdürü Eşref Ebu Mehadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambargonun bölgede bir çok sektörü olduğu gibi ilaç stoklarını da olumsuz etkilediğini belirtti.
Ambargonun devam etmesi halinde sorunun giderek artacağını dile getiren Mehadi, mevcut durumda kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun Batı Şeria'dan bir kısmının ise uluslararası kurumların gönderdiği yardımlarla karşılandığını bildirdi.
Gazze'de yaşanan ilaç krizinin mağdurlarından, akciğer kanseri Nidal Mansur da tedavi için gerekli ilaçları tedarik etmekte sıkıntı yaşadığını anlattı.
Tedavisinde kullanılan ilaçların Gazze dışından tedarik edildiğini aktaran Mansur, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısının kapalı olması nedeniyle geçen ay, 20 gün kemoterapi ilaçlarını beklediğini dile getirdi.
Abdulaziz er-Rantisi Özel Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü Başkanı Dr. Ivad el-Hulul ise Gazze'de 8 yıldır devam eden ambargonun sağlık sektörüne darbe vurduğunu söyledi.
Kanser ilaçlarını tedarik etmekte zorluk çektiklerini vurgulayan Hulul, "Elimizde yeterli miktarda antibiyotik ve kemoterapi ilacının olmaması hastalarımızı olumsuz etkiliyor. Onkoloji bölümü olarak laboratuvar ve radyolojik hizmetler alanında da sıkıntı çekiyoruz" dedi.
Hastaneye her yıl yaklaşık 60-70 kanser hastasının başvurduğunu aktaran Hulul, gelen çocuklar arasında çoğunlukla kan ve lenf kanserinin yaygın olduğunu bildirdi.
- "Savaşın etkileri devam ediyor"
Şifa Hastanesi Onkoloji Bölümü Başkanı Halid Sabit, İsrail'in 2008 yılında düzenlediği "Dökme Kurşun Operasyonu"ndan sonra kanser oranlarında artış yaşandığına dikkati çekerek, "Uluslararası misyonların raporlarına göre, savaş sonrası Gazze'de 70 ton zayıflatılmış uranyum bulunuyor. Buna bir de İsrail'in geniş bir alanda kullandığı beyaz fosfor maddesini eklediğimizde Gazze'de hava, su ve toprağın büyük oranda zehirlendiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Sabit, bölgede kanser çeşitleri arasında yüzde 16,5 ile meme kanserinin ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 9,6 ile kolon kanserinin takip ettiğini de belirtti.
Kaynak: