Gazzeli ahşap ustaları "engel" tanımıyor
Gazzeli engelli genç İrham:- "Arkadaşım ve ben yaşadığımız gerçekliğe teslim olmama konusunda ısrarcı olduk"- "Kimseye yük olmak istemedik. Bu düşüncemiz de bize, bu alana yönelmekte teşvik edici bir unsur oldu"
GAZZE (AA) - HİDAYE ES-SAİDİ - Karamsarlığa ve ümitsizliğe teslim olmadıklarını belirten Gazzeli engelli gençler, yeteneklerini ahşap oyma atölyelerinde konuşturuyor.
Kas erimesi hastalığına yakalanan İsam eş-Şevva (29) ve geçirdiği çocuk felci rahatsızlığı sebebiyle koltuk değnekleri olmaksızın yürüyemeyen İbrahim İrham (27) 3 yıl önce birlikte açtıkları atölyelerinde, adeta azmin önünde hiçbir engelin duramayacağını gözler önüne seriyor.
Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi İngilizce İşletme Yönetimi Bölümü'nden mezun olan İrham ahşap oyma tezgahı başında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir yerde istihdam edilme ihtimalim çok zayıftı, engelli olmam sebebiyle zaten iş bulamadım. Bu nedenle arkadaşımla bu atölyeyi açmaya karar verdik" dedi.
"Arkadaşım ve ben yaşadığımız gerçekliğe teslim olmama konusunda ısrarcı olduk" diyen İrham, "Kimseye yük olmak istemedik. Bu düşüncemiz de bize, bu alana yönelmekte teşvik edici bir unsur oldu. İnsanların garipseyen bakışlarına rağmen çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
İrham, Kur'an-ı Kerim kabı, at, ağaç gibi ahşap süs eşyalarının yapıldığı atölyede, müşterilerin ilk başlarda güvenini kazanmakta zorluk çektiklerini kaydetti.
"Bizim iyi işler ortaya çıkarabileceğimize inanmıyorlardı" diyen İrham, "Müşteri atölyeye ilk girdiği an patronun nerede olduğunu soruyor. Ben sorumlu kişiyim dediğimde ise çok şaşırıyor. Siparişini biraz tereddüt biraz da isteksiz bir şekilde veriyor" ifadelerini kullandı.
İrham, üniversite yıllarında marangozluk, ahşap oyma ya da mobilyalara ilişkin hiçbir fikrinin olmadığını ancak bu işte azimle çalışarak başarılı olduğunu kaydetti.
- "Kimseye muhtaç olmamak mutlu ediyor"
Muhasebe Bölümü mezunu Şevva da "kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürdüğü için kendini çok mutlu hissettiğini" belirterek, "Yaptığım iş kendimden razı olmamı ve daha bağımsız hissetmemi sağlıyor. Artık müşterilerimiz var, önümüzde engel yok ve hiçbir yardım kurumuna başvurmuyoruz" dedi.
Şevva yerel piyasada isim yaptıklarını aktararak, "Gazze'de yaşanan elektrik krizinin kendilerini olumsuz etkilediğini, elektrikler kesilecek diye, işlerini yetiştirmek için çoğu zaman gece çalıştıklarını" sözlerine ekledi.
Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, Gazze'de 18 yaş üstü engelli kişi sayısı 27 bine ulaşıyor, bunlardan 17 bini ise hiçbir şekilde hareket edemiyor.
AA
Kaynak: