Geçen yıl 3 bin kişi böbrek nakliyle yaşama tutundu
Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Taşçı:- "2015 yılı itibarıyla ülkemizde toplam 3 bin 204 hastamıza böbrek nakli gerçekleştirilebilmiştir"- "Mevcut hasta artış oranına göre gelecek yıllarda böbrek bekleme listesindeki hasta sayıs
ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Geçen yıl toplam 3 bin 204 hastaya böbrek nakli gerçekleştirilen ülkede, her yıl ortalama 3-4 bin hasta nakil beklerken yaşamını yitiriyor.
Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliğinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, nakil beklerken çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Son verilere göre, Türkiye'de toplam 59 bin 627 diyaliz hastası bulunduğunu ve bu hastaların 22 bin 423'ünün organ bekleme listesine kayıtlı olduğunu ifade eden Taşçı, "2015 yılı itibarıyla ülkemizde toplam 3 bin 204 hastamıza böbrek nakli gerçekleştirilebilmiştir. Mevcut hasta artış oranına göre gelecek yıllarda böbrek bekleme listesindeki hasta sayısı 100 binleri bulacaktır. Her yıl ortalama 3-4 bin hastamız organ beklerken ölmektedir" dedi.
Taşçı, böbrek naklinin, böbrekleri herhangi bir hastalığa bağlı süzme işlevini kaybetmiş hastaların yaşamını devam ettirebilmesi için en üstün, en sağlıklı ve en güvenilir tedavi şekli olduğunu vurguladı. Son dönem böbrek yetmezliği olan kişilerin tedavi edilmediği takdirde yaşamalarının mümkün olmadığına dikkati çeken Taşçı, şunları kaydetti:
"Bu hastalar için diyaliz ve böbrek nakli olmak üzere iki tedavi alternatifi vardır. Bu tedavi alternatiflerinin seçimine hekim, hasta ve ailesi görüşerek karar vermelidir. Diyaliz hastayı yaşatan bir tedavi yöntemidir fakat hiçbir makine doğal organın yapmış olduğu bütün fonksiyonları yerine getiremez. Bu nedenle böbrek nakli hem hastanın yaşama süresi, hem yaşadığı hayatın kalitesi itibarıyla çok büyük üstünlüklere sahiptir. Hastalar, başta yiyecek içecek olmak üzere yaşamını sınırlayan kısıtlamalardan kurtularak serbestçe beslenen sağlıklı kişiler olarak hayatlarını sürdürür. Çalışma ve sosyal hayatı normale döner. Diyaliz için tedavi merkezlerinde geçirdikleri uzun süreleri artık kendilerine ayırma fırsatını elde etmiş olurlar. Daha uzun süre yaşarlar."
- "Nakil, diyalize göre daha uzun ömür sağlar"
Taşçı, böbrek nakli harcamalarının diyalize göre çok daha az olduğuna işaret ederek, "Mümkünse hastalara fistül açılmadan, diyalize başlamadan çok kısa sürede hazırlıklarının tamamlanması ve ameliyatının yapılması en iyisidir. Böbrek nakli son dönem böbrek yetmezliği olan hastaların bedenine, bu fonksiyonları yapabilecek sağlam bir organın yerleştirilmesidir" diye konuştu.
Böbrek naklinin, son dönem böbrek yetersizliğinin en başarılı tedavi şekli olduğunu belirten Taşçı, naklin canlı verici veya kadavradan yapıldığını anımsattı.
Taşçı, "Gerek canlı vericiden, gerekse kadavradan yapılan başarılı böbrek transplantasyonlarında diyaliz tedavilerinde olduğu gibi böbrek fonksiyonlarından bazıları değil, tamamı yerine getirilir. Böbrek nakli, hastalara diyalize göre daha uzun bir ömür sağlarken psikolojik ve fiziksel zorlukları da ortadan kaldırır. Böbrek nakli yapılan hastaların yaşadığı hayatın kalitesi, diyaliz hastalarına göre daha kaliteli ve üstündür" bilgisini aktardı.
Herkesin birgün yaşamak için organ nakline ihtiyacı olabileceğini vurgulayan Taşçı, organ bağışı konusunda duyarlılık çağrısı yaptı.
AA
Kaynak: