Geleneksel oyunlar "Oyun Sokağı"nda yaşatılıyor

Geleneksel oyunlar "Oyun Sokağı"nda yaşatılıyor

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde hayata geçirilen "Oyun Sokağı Projesi" kapsamında çelik çomak, sek sek, yakan top, istop gibi oyunlar eğitmen eşliğinde çocuklara öğretiliyor- Projede, geleneksel oyunların yaygınlaştırılmasının yanı sıra teknoloji bağımlılığı

KOCAELİ (AA) - NURGÜL TEMİZ - Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, belediye tarafından hayata geçirilen "Oyun Sokağı Projesi" ile çelik çomak, sek sek, yakan top, istop gibi geleneksel oyunların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Yenişehir Mahallesi'nde trafiğe kapatıldıktan sonra oyun alanı olarak dizayn edilen 100 metre uzunluğundaki sokakta, çocuklar eğitmen öğretmen eşliğinde geleneksel oyunları öğreniyor.

"Oyun Sokağı" eğitmeni Hediye Nur Han, yaklaşık bir yıl önce İzmit Belediyesi'nce çocukların geleneksel oyunları oynayabilmesi için açılan sokak hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Amaçlarının çocukları bilgisayar başından kaldırarak hareket etmelerini sağlamak olduğunu belirten Han, "Çocuklar, ilerleyen teknolojiye ayak uydurmakla beraber hareketi bıraktılar, evlerinde oturmaya başladılar. Bu da çocukların kısa zamanda hastalık sahibi olmalarına, gözlerinin bozulmasına, hareketten uzak kalmasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

- "Geçmişte oynadığımız oyunları çocuklara aşılamayı amaçlıyoruz"

Çocukların dışarıda oynadığını ancak şehirleşmenin artmasıyla oluşan trafik nedeniyle ailelerin çocukları dışarı çıkarmadığını anlatan Han, "Oyun Sokağı" sayesinde ailelerin içleri rahat bir şekilde çocuklarını sokağa gönderdiğini ifade etti.

Ailelerin çocukları kendisine teslim ettiğini kaydeden Han, şöyle devam etti:

"Okullarımız da buraya geliyor. Birinci sınıflarımız. Haftanın beş günü ben buradayım. 3 günü Milli Eğitim okullarını buraya alıyoruz. Diğer 2 günde mahalle ve civardaki çocuklarla burada oyunlar oynuyoruz. Burada çocuklarla birlikte geleneksel çocuk oyunlarını oynuyoruz. Bunları eskiden biz çok oynardık. Çelik çomak, sek sek, yakan top, istop gibi birçok oyun var. Bunların hepsini bizler biliyoruz ama yeni gelen neslin çoğu bu oyunları bilmiyor. Amacımız çocukları bilgisayar başından kaldırarak, geçtiğimiz senelerde bizim oynadığımız oyunları onlara aşılamak, geleneksel oyunlarımızın devam etmesini ve teknolojiye ayak uydururken bir yandan da geçmişimizi öğrenmelerini sağlamak."

Han, sokağın ilçelere yapılmasının hedeflendiğini belirterek, "Çocuklar bu sokakta mutlu oluyor. Bisiklete binebiliyor, futbol oynuyorlar, ip atlıyorlar. Burada beraber vakit geçiyoruz. Ayrıca bisiklet bilmeyenlere burada bisiklet öğretiyorum. İmkanı olmayanlar oluyor, buraya kimsesiz çocuklar gelebiliyor, hiç bisikleti görmemiş çocuklar geliyor. Onlarla birlikte burada bisiklete biniyoruz." diye konuştu.

- "Çocuklarımızın geleneksel oyunları öğrenmeleri gelişmelerine katkı sağlayacaktır"

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da oyun aracılığıyla çocukların iş birliğini öğrendiğini dile getirerek, "Bu sokağı oluştururken çocuklarımızın oyunlarla hayal dünyalarının, bir anlamda bilinç altlarının desteklenmesini de sağlamış olduk. Okul bahçelerimizde geleneksel çocuk oyunlarının yaygınlaştırılmasına destek verdik. Oyun Sokağı sayesinde bu çalışmalarımızı çok daha belirgin hale getirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Doğan, çocuklara yönelik yatırımlara büyük önem verdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Burada geleneksel çocuk oyunlarıyla birlikte trafik eğitiminden satranca kadar birçok oyun var. Hedefimiz, çocuklarımızın gelecekte çok daha güçlü bireyler olmalarını sağlamak. Her hafta buranın dolu dolu kullanılmasını sağlıyoruz. Çocuklarımızın özellikle geleneksel oyunları öğrenmelerinin birçok anlamda gelişmelerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Geleneksel çocuk oyunlarının unutulmaması ve çocuklarımızın Türk kültürüne uygun oyunlarla büyümesini sağlamaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza daha fazla yatırım yapmalıyız."

- "Oyun için harika bir yer"

"Oyun Sokağı"na gelen 6 yaşındaki Belinay Kaya ise "Bu sokak çok güzel. Oyun için harika bir yer. Çok güzel etkinlikler yapıp oyunlar oynuyoruz. Bizim evin karşısında böyle bir sokak yok. Burayı harika buldum." ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarıyla sokakta güzel vakit geçirdiğini belirten Kaya, trafiğe kapalı sokak sayesinde araba gelecek korkusu olmadan istop ve üçtaş oyunlarını oynadığını kaydetti.

Duru Yıldırım da zaman zaman buraya geldiğini anlatarak, "Burası trafiğe kapalı. Burada güvenli bir şekilde oyun oynayabiliyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı