Geri Dönüşüm İşçileri İsrafı Görünce Şaşkına Döndü

Geri Dönüşüm İşçileri İsrafı Görünce Şaşkına Döndü

Antalya'da her gün tonlarca atık toplanıyor. Geri dönüşüm işçileri, çöpe atılan eşyaların çeşitliliği karşısında şaşkına dönüyor.

Antalya'nın sokaklarında geri dönüşüm işçileri, çekçeklerini sırtlayarak mahalle mahalle dolaşıyor. Çöplerden topladıkları atıkları geri dönüşüme kazandırarak geçimlerini sağlıyorlar. Ancak topladıkları malzemeler arasında elbise, ayakkabı, elektronik eşya hatta ziynet eşyaları gibi beklenmedik nesneler bulunuyor. Geri dönüşüm çalışanları, Antalya'da en çok israfın ekmek ve gıda ürünlerinde yaşandığını belirtiyor.

"60-70 Bin TL'lik Ürünün Dörtte Birini Tüketip Atıyorlar"

10 yıldır geri dönüşüm işiyle uğraşan Tuncer Pelit, özellikle çöpte karşılaştıkları ekmeklerin üzücü olduğunu ifade ediyor. Pelit, "Atıkları toplarken kötü kokularla karşılaşıyoruz. Maske takıyoruz. Çöplerde çok fazla ekmek buluyoruz, onları tavuklara, hayvanlara veriyoruz. İnsanlar içilecek veya yenilecek şeylerin dörtte birini tüketip geri kalanını atıyorlar. 60-70 bin liraya mal olan ürünlerin dörtte birini tüketip atıyorlar" diyor. Pelit, özellikle lokantalarda çok fazla israf olduğunu da sözlerine ekliyor.

Geri Dönüşüm İşçileri İsrafı Görünce Şaşkına Döndü

En Büyük İsraf Ekmekte Yaşanıyor

Geri dönüşüm işçisi Deniz Baştuğ, insanların özellikle gıda ürünlerinin israfı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Baştuğ, "Çöplere en fazla ekmek, koltuk, ayakkabı, elbise atılıyor. Antalya'da en fazla israf edilen ekmek, bunun önüne geçilmesi lazım" ifadelerini kullanıyor.

Çöpten Altın ve Para Bile Çıkıyor

Geri dönüşüm işçisi Recep Ayhan ise çöpten zaman zaman cüzdan, altın, dolar gibi değerli eşyalar bulduklarını belirtiyor. Ayhan, "Çöpten cüzdan, altın, dolar dahi çıkıyor. Bunları karakola teslim ediyoruz. Bir keresinde çöpten cüzdan çıktı. İçinde 8 bin dolar ve 3 bin TL civarında para vardı. Sahibine ulaşamadıklarımızı karakola teslim ediyoruz" diyor.

Geri Dönüşüm İşçileri İsrafı Görünce Şaşkına Döndü

Çöpten Topladıkları ile Çocuklarını Okutanlar Var

Antalya Geri Dönüşüm Çalışanları Derneği Başkanı Kemal Şentürk, sokaklardan topladığı geri dönüşüm malzemeleri ile iki çocuğunu üniversiteden mezun ettiğini belirtiyor. Şentürk, "20-25 sene sokaklarda geri dönüşümden kazandığım para ile çocuklarımı okuttum. İki çocuğum da üniversiteden mezun oldu. Bu sektör büyük bir sektör, çalışanlar sigortalı olmalıydı. Sokak toplayıcıları onurlu, şerefli kahramanlardır" diyor.

Geri Dönüşüm İşçileri İsrafı Görünce Şaşkına Döndü

Bir Taraf İsraf Ederken, Diğer Taraf Kazanıyor

Şentürk, geri dönüşümün ikinci el pazarına dönüştüğünü ve haftada bir kez pazar kurduklarını belirtiyor. "Geri dönüşümde yok yok diyebiliriz. Elbisesinden gümüşüne, altın, bakırına kadar her şey var. Bir taraf israf edecek ki bir taraf kazansın. Vatandaşların attığı israf olarak görülen malzemelerle çocuklarını okutuyorlar" diyor. Antalya'da bu işle uğraşan üye sayısının resmi olarak 3 binden fazla olduğunu da ekliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.