Göğüs duvarı deforme olmuş hastalar bir araya geldi
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel:''Bu ameliyatlarda kullanılan karinatum barlarının ve kelebeklerin yurtdışından alındığında maliyetinin on bin dolarları bulduğunu gördük ve bir terslik olduğunu far
İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel'in geliştirdiği ameliyat tekniği ve patentini aldığı pektus barı ile tedavi edilmiş 800 hasta bir araya geldi.
MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Yüksel, ''Doğumsal Göğüs Duvarı Deformitesi''nin genetik bir hastalık olduğunu söyledi.
Çocukların buluğ çağında göğüslerindeki bozukluğun daha belirgin hale geldiğini belirten Yüksel, isteyenlerin kan taramasıyla hastalığın DNA'larında olup olmadığını öğrenebileceğini bildirdi. Yüksel, hastalıkla ilgili ''Nuss tekniği'' olarak bilinen ameliyatın 2000 yılında dünyada yapılmaya başlandığını anımsattı.
Amerikalı bir cerrah tarafından dünyaya yayılan göğüs kafesi bozukluklarını gideren ameliyatlarda bazı ihtiyaçların belirdiğini aktaran Yüksel, ''Ameliyatta kullanılan çelik çubuklara ''bar'' deniyor. Patentleri alınarak çelik çubukları geliştirdik. Çelik çubukların özelliği göğüs içe çökükse aşağıdan yerleştirilerek onu düzeltiyor. Çıkıksa arkaya doğru iterek kaburgaları tutturarak geriye doğru çekiyor. Gayet basit bir ameliyat'' şeklinde konuştu.
Yurtdışında gittiği konferansta bu ameliyat hakkında bilgiler aldığını dile getiren Yüksel, uzman cerrahlarla yaptığı ameliyatların çok başarılı olduğunu söyledi.
Yüksel, ''Bu ameliyatlarda kullanılan karinatum barlarının ve kelebeklerin yurtdışından alındığında maliyetinin on bin dolarları bulduğunu gördük ve bir terslik olduğunu fark ettik'' dedi. ''Türkiye'de bunu yapabilir miyiz" diye bir çalışma yürüttüklerini aktaran Yüksel, ''Aynı kalite ve aynı malzemeden barlarımızı bin liraya ürettik ve patentini aldık. Karinatum barlarıyla bunun maliyeti çok daha düşük oldu ve bu ameliyatlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor'' ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Mustafa Yüksel, kendi teknikleri ve malzemeleriyle birçok ülkede bu ameliyatların yapıldığını sözlerine ekledi.
Yüksel'in ameliyat ettiği hastalardan Emel Kuru da, gerçekleştirilen ameliyat sonucu göğüs kafesinin normal hale geldiğini söyledi.
AA
Kaynak: