GRAFİKLİ - Şafak operasyonları DEAŞ'a nefes aldırmadı
Türkiye, yurt genelinde geçen ay terör örgütü DEAŞ'a yönelik eş zamanlı şafak operasyonlarıyla örgüte ağır darbe vurdu - Bir yandan Fırat Kalkanı Harekatı ile sınır ötesinde DEAŞ'la etkin mücadelesini sürdüren Türkiye, yurt içinde de örgüte göz açtırmayar
MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Terör örgütü DEAŞ, şubatta hem Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında hem de yurt içinde düzenlenen şafak operasyonlarıyla ağır darbe aldı.
Düğünü bile kana bulayan, yaşlı ve çocukları hedef almaktan çekinmeyen terör örgütü DEAŞ'a yönelik yurt içindeki operasyonlar kararlılıkla sürerken, polis, jandarma ve hudut birliklerinin geçen ay yürüttüğü çalışmalarda çok sayıda DEAŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait dokümanlar, silahlar ve mühimmat ele geçirildi.
DEAŞ saldırılarına karşı mücadele eden ve şehirlerin yanı sıra sınırda da güvenliğini her geçen gün artıran Türkiye, terör örgütüne yönelik hem yurt içinde hem de yurt dışında çok yönlü mücadele sergiliyor.
Terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonlarına ülke içinde hız kesmeden devam eden polis, jandarma ve hudut birliklerinin yürüttüğü operasyonlarda örgüte ait çok sayıda doküman, silah ve mühimmat ele geçirildi. Ayrıca, Suriye sınırından teröristlerin geçişini engellemek için de önemli çalışmalar yürütüldü.
Türkiye, sınır hattında alınan önlemlerle terör örgütü DEAŞ'a geçit vermiyor.
- Ağır darbe vuruldu
Yurt genelinde geçen ay terör örgütü DEAŞ'a yönelik eş zamanlı "şafak operasyonları"yla örgüte ağır darbe vuruldu. Bu operasyonlarda geçen ay 957 kişi yakalandı.
Operasyonlarda aralarında terör örgütünün yönetim kadrosundan olduğu belirlenen isimlerin de bulunduğu 122 örgüt üyesi tutuklandı, pek çok mühimmat ve patlayıcı ele geçirildi.
- Teröre "Fırat Kalkanı"
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince, 24 Ağustos'ta Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı da aynı dönemde büyük kararlılıkla sürdürüldü.
Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi amacıyla düzenlenen harekat kapsamında bölgedeki terör örgütü DEAŞ hedefleri, savaş uçaklarıyla bombalanıyor. Bombardımanda DEAŞ hedefleri imha edilirken, çok sayıda terörist de etkisiz hale getirildi.
TSK destekli ÖSO birlikleri, Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentine bağlı El Bab ilçesinin merkezini de terör örgütü DEAŞ'tan geri aldı.
TSK ve ÖSO, 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nda Azez ve Cerablus arasını terör örgütlerinden temizledikten sonra, geçen Aralık ayı başında El Bab'a yönelmişti. Fırat Kalkanı unsurları, ilçe merkezine hızla girmek yerine teröristlerin direnişini kırmak için çevresini kuşattıkları ilçenin merkezine ilerlemeyi seçmişti. Böylelikle sivil kayıpların da önüne geçilmesi amaçlanmıştı.
Böylece DEAŞ tehdidi sınırdan tamamen uzaklaştırılmış oldu, terör örgütü PKK/PYD'nin sınır boyunca kesintisiz hakimiyet kurmasının önüne geçildi.
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 24 Şubat'a kadar 230 meskun mahal ve bin 925 kilometrekare alanda kontrol sağlandı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "El Bab'ın kontrol altına alınmasıyla harekatın başında planlanan hedeflere ulaşılmıştır. Müteakip süreçte hayatın normalleştirilmesi ve yerel halkın güven içerisinde evlerine dönüşleri için her türlü destek sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
- Şubatta yurt içindeki bazı operasyonlar
Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 5 Şubat Pazar günü 29 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 748, ayrıca hafta boyunca yapılan operasyonlarda 820 kişi gözaltına alındı.
Bursa'da, Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin çalışmalar kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 13 yabancı uyruklu tutuklandı.
Beşiktaş Ortaköy'deki eğlence mekanına yılbaşı gecesi düzenlenen terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan, aralarında saldırgan Abdulgadir Masharipov'un eşinin de bulunduğu 11 şüpheli, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezaevine gönderildi.
Kastamonu'da 7 Şubat'ta terör örgütü DEAŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 zanlıdan 11'i tutuklandı.
Adıyaman merkezli İstanbul, Manisa, Gaziantep ve Samsun'da 84 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 6'sı cezaevine konuldu.
Gaziantep'te örgütün üst düzey mensuplarının talimatları doğrultusunda sansasyonel eylem hazırlığında oldukları belirlenen 4 kişi gözaltına alındı. Operasyonda yaklaşık 150 kilogram ağırlığında, metalle güçlendirilmiş 24 canlı bomba bel kuşağı ve 14 kilogram TNT, çok sayıda bomba düzeneği ile uzun namlulu silah ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 2'si tutuklandı.
Adana'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan Lübnan uyruklu Danimarka vatandaşı ile Irak uyruklu İsveç vatandaşı tutuklandı. Tutuklanan Lübnan uyruklu Danimarka vatandaşı Mahamad Laban'ın Avrupa'dan örgüte para akışını sağlayan, Irak uyruklu İsveç vatandaşı Mohammed Tefik Saleh'in de silah ve teçhizat temin eden yönetim kadrosunda oldukları belirlendi. Şüphelilerin, Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geçmeyi planladıkları tespit edildi.
Sivas, Gaziantep, Adana, Konya, Ankara, Erzurum, Samsun, Bursa, Kırşehir ve Sakarya'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonların ardından adliyeye sevk edilen 49 şüpheli tutuklandı.
Gaziantep ve Adıyaman'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan 5 şüpheliden canlı bomba oldukları değerlendirilen 3'ü tutuklandı.
- DEAŞ soruşturmasında "ByLock" çıktı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturmada gözaltına alınan R.H. ve S.Ş'nin kullandığı cep telefonu hatlarında inceleme yapıldı. İncelemeler sonrasında iki şüphelinin FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları belirlendi. Terör örgütü DEAŞ'a yardım niteliğinde eylemlerde bulunan şüphelilerin, sosyal paylaşım sitelerinden de örgütü destekleyen paylaşımlarda bulundukları tespit edildi.
- Ortaköy'deki terör saldırısının faili Masharipov tutuklandı
İstanbul Ortaköy'deki terör saldırısının faili Abdulkadir Masharipov, 11 Şubat'ta "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "nitelikli şekilde birden fazla kişiyi öldürme", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması" suçlarından tutuklandı.
Masharipov'un yılbaşı gecesi Taksim'de eylem yapmak üzere talimat aldığı, önlemlerin yoğun olması nedeniyle Cumhuriyet gazetesi veya Reina'ya saldırı yapmasının istendiği ancak yılbaşı gecesi olduğu için gazetede kimsenin olmadığının bildirilmesi üzerine saldırı için Reina'ya yöhlendirildiği belirtildi.
- DEAŞ'lıların yargılanma süreci
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında 28'i tutuklu 35 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Mahkemeye gönderilen iddianamede tutuklu 6 şüphelinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, tüm sanıkların da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. İddianamede ayrıca, şüphelilerin Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan eylem için keşif amaçlı dolaştıklarının tespit edildiği belirtilerek, zanlıların birbirleriyle bağlantılarına dair şemaya da yer verildi.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü DEAŞ tarafından 1,5 yıl önce Suruç ilçesinde düzenlenen, 34 kişinin yaşamını yitirdiği, 70 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısıyla ilgili 3 şüpheli hakkında yüz dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açıldı.
Düzce'de terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan 3'ü yabancı uyruklu 5 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Adana'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 8'i tutuklu 25 kişi hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan on beşer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan eylem için keşif amaçlı dolaştığı tespit edilen sanığın da aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 35 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.
Atatürk Havalimanı'nda geçen yıl 28 Haziran'da 45 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısıyla ilgili 46 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
AA
Kaynak: