Gripten korunmanın yolu hijyenden geçiyor

Gripten korunmanın yolu hijyenden geçiyor

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yuca: -"Gripten korunmak için öncelikle el hijyenine dikkat etmek gerekir. Renkli beslenilmeli yani yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kurubaklagiller gibi A, E ve C vitamin

İSTANBUL (AA) - Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Köksal Yuca, gripten korunmak için öncelikle el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kurubaklagiller gibi A, E ve C vitamini yönünden zengin besinlere ağırlık verilmesinin de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Prof. Dr. Yuca yaptığı açıklamada, yüksek ateş, şiddetli kas ile eklem ağrısı, halsizlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal şeklinde belirtileri olan ve influenza adı verilen virüsler tarafından oluşturulan gribin özellikle kış mevsiminde insanları yatağa düşürdüğünü söyledi.
Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilen gribin, sanılanın aksine riskli gruplarda tedavi edilmediğinde zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına da yol açabileceğine dikkati çeken Yuca, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, KOAH, kalp ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar oluşturduğunu dile getirdi.
Yuca, bu kadar önemli tablolara neden olabilen gripten yaşam alışkanlıklarına dikkat ederek büyük oranda korunmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, "Gripten korunmak için öncelikle el hijyenine dikkat etmek gerekir. Renkli beslenilmeli yani yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kurubaklagiller gibi A, E ve C vitamini yönünden zengin besinlere ağırlık verin" ifadesini kullandı.
Influenza virüsünün hasta kişilerle tokalaşmak, öpüşmek gibi direkt temasta bulunmak ya da virüs bulaşmış eşyaları kullanılmak gibi etkenlerle kolaylıkla bulaşabildiğine işarete eden Yuca, gripten korunmanın 10 basit kuralını şöyle sıraladı:
"Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Üç ana öğün yemeye özen gösterin ve öğünlerde karbonhidrat, protein ile yağ gibi besin gruplarının dengeli olarak yer almasına dikkat edin. Her yemekte sofranızda salata ve yoğurt bulundurun. Enfeksiyonlardan kaçınmak için tokalaşmak, öpüşmek gibi sosyal alışkanlıklarınızı minimum düzeye indirin. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan A, E ve C vitaminlerinden zengin besinlere ağırlık verin. Çünkü bu vitaminler hava kirliliği gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden koruyucu anti-oksidan etki yapıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ile kurubaklagiller E vitamininden zengin besinler arasında yer alıyor. Günde en az 5 porsiyon, çeşitli renk ve türde sebze ile meyve tüketimine özen gösterin. Ellerinizi sık sık yıkayın ve bol bol sıvı tüketin. Düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Dolayısıyla birçok hastalıkta olduğu gibi enfeksiyonlarda da koruyucu bir etken. Kalabalık ortamlardan kaçının. Ayrıca başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal, kaşık gibi gereçleri kullanmaktan da kaçının. Evinizi her gün 30 dakika havalandırın ve mevsime uygun olarak giyinin."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı