Gül: Terör olmasıydı (Kürt sorunu) çözülürdü

Gül: Terör olmasıydı (Kürt sorunu) çözülürdü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Adına ne derseniz deyin Türkiye’nin en önemli sorunudur” diye tarif ettiği Kürt sorununun çözümü konusundaki inancını ve güvenini koruyor.

Cumhurbaşkanı’nın, önceki gün Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerini kabulü sırasında yaptığı değerlendirme de bunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu ve beraberindeki heyeti kabulünde, üzerinde durduğu iki mesaj önem taşıyor. Gül, çözümü demokrasinin kökleşmesi ve derinleşmesinde, bunun için öncelikle terörün kınanması ve dışlanmasında görüyor.

Gül’ün iki yaklaşımı
Oda Başkanı Ensarioğlu, Cumhurbaşkanı’nın kabulünde, bölgedeki ekonomik ve sosyal sorunları dile getiren bir sunuş yapıyor. Cumhurbaşkanı Gül, bölge sorunlarına bu yönüyle de zaten hâkim. Ekonomik ve sosyal sorunlardan sonra konu doğal olarak Kürt sorununa geliyor. Cumhurbaşkanı’nın bu konuda yaptığı değerlendirme önemli mesajlar taşıyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Ensarioğlu ve beraberindeki heyeti kabulünde verdiği mesajı şöyle özetleyebiliriz:
“Anayasa’nın 10. maddesinde de belirtildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nde herkes eşittir. Kimse farklı bir konumda değildir. Ben de hiç kimseyi dışlamıyorum.

Çözüm demokrasinin kökleşmesinde ve derinleşmesindedir. Ülkemizde bu alanda güzel şeyler oluyor. Eskiden yasak olan birçok şey bugün serbest. Önemli adımlar atıldı. Ancak terör bunu engelliyor, geciktiriyor. Eğer terör olmasaydı bu sorun daha önce ve daha kolay çözülürdü.”

‘Devletin iyi niyetli gayreti var’

Cumhurbaşkanı Gül’ün dikkati çektiği bir nokta da terör ve terörist karşısında devletin güvenlik güçlerinin tutumu. Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki yaklaşımı da özetle şöyle:
“Devlet, yürürlükteki kanunları uygulamak zorundadır. Kanunsuzlukları göz ardı edemez. Eli silahlı teröristleri görmezden gelemez. Devletin iyi niyetli gayretleri var. Terör bu gayretleri engeller. Herkes yapıcı ve destekçi olmalı. Terör ve şiddet dışlanmalı ve kınanmalı. Herkes üslubuna çok dikkat etmeli.”

DTP’ye mesaj
Cumhurbaşkanı Gül’ün bu kısa değerlendirmesinde çok önemli ve açık mesajlar var. Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanı’nın huzurunda PKK’nın adının geçmediği bu kabulde, Gül’ün mesaj gönderdiği adreslerin başında DTP’nin geldiğini söyleyebiliriz.

Sorunun, demokrasinin kökleşmesi ve derinleşmesiyle çözüleceğini söyleyen Cumhurbaşkanı’nın, bunun için öncelikle terörün dışlanması ve kınanması gerektiğini vurgulaması, DTP’ye mesajın özünü oluşturuyor. Bir taraftan eli silahlı teröristler dolaşırken, bir yandan devletten adım beklemenin doğru ve gerçekçi olmadığını söylüyor. Terörün, devletin iyi niyetli gayretlerini de engelleyeceği üzerinde duruyor. Üslubunuza dikkat edin, diyor.

Terör ve terör örgütüne karşı tavır alınmadan, mesafe konulmadan, çözüm yönünde mesafe almanın mümkün olmayacağına dikkati çekiyor.
Cumhurbaşkanı, demokrasiden beklenen çözüm için önce neler yapılması gerektiği konusunda yol gösteriyor.

Cumhurbaşkanı’nın bu mesajlarını herkesin dikkate almasında büyük fayda olacağını söylemeye gerek bile yok.

Fikret Bila
[email protected]