Gül üreticilerinde "14 Şubat" mesaisi
Çukurova'nın önemli gül üretim merkezlerinden Mersin'de 14 Şubat öncesi binlerce sipariş alan üreticiler, yoğun hareketlilik yaşıyor- "Organik tarım" yöntemiyle yetiştirildikleri seralarda sabahın erken saatlerinde toplandıktan sonra 4 derecede şoklanan v
MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - 14 Şubat Sevgililer Günü'ne sayılı günler kala yoğun hareketlilik yaşayan Mersinli üreticilerin organik tarımla seralarda yetiştirdiği binlerce gül, kalpleri fethetmeyi bekliyor.
Çukurova'nın önemli çiçek üretim merkezlerinden Mersin'de 14 Şubat öncesinde binlerce gül siparişi alan üreticileri tatlı telaş sardı. Olumsuz hava koşullarından etkilenmemek amacıyla güllerini organik tarım yöntemiyle seralarda yetiştiren üreticiler, ihtiyaca karşılık vermek için tam kapasite çalışıyor.
Farklı renkleriyle sevgiyi ifade etmek için kullanılan güller, sabahın ilk ışıklarıyla toplanıp, özel makinelerde işlendikten sonra satışa hazır hale getiriliyor.
Rosland Tarım'ın üretim sorumlusu ziraat mühendisi Dilek Bircanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,15 bin metrekare alanda, yılda 2 milyon gül yetiştirdiklerini, 14 Şubat'a özel 100 bin gül hazırladıklarını söyledi.
Bircanoğlu, güllerin zorlu yolculuğun ardından alıcılarla buluştuğunu belirterek, "Güllerimizi topraksız üretiyoruz. 'Cocobeat' dediğimiz, Hindistan cevizi kabuğu ortamında, özel serumlarla yetiştiriliyor ve günlük kesiliyor. Kesime günün erken saatlerinde başlıyoruz. Daha sonra ürünleri, 4 derecelik soğukta hava deposunda şokluyoruz. Bu işlem güllerin müşterinin eline geçtikten sonraki vazo ömrünün uzaması için çok önemli" şeklinde konuştu.
Çiçeklerin, özel düzeneklerde yirmişerli demetler haline getirildiğini anlatan Bircanoğlu, "Boylara göre ayarladıktan sonra güllerimizi piyasaya sunuyoruz. İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde, çiçek mezatları ve alıcılara ulaştırıyoruz. Biz 1,5 ile 2 lira arasında satıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bircanoğlu, 14 Şubat'ın hem çiftler hem de üreticiler için önem taşıdığını vurgulayarak, "14 Şubat, gülün en önemli 'altın günü', yani 365 gün içinde gülün en önemli günü. İnsanların birbirlerine alabilecekleri manada en yüksek, pahada en düşük hediye olarak yine gülü görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
İthal ürünler yerine yerli güllerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çeken Bircanoğlu, tek dal kırmızı gülün Sevgililer Günü'nde 5 ile 20 lira arasında satılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: