Güneydoğu kadınının iş gücündeki payı artıyor

Güneydoğu kadınının iş gücündeki payı artıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda istihdamın en çok arttığı sektör olarak ön plana çıkan tekstilde, çalışanların yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor - SANKON Genel Başkanı Atasoy: - "Özellikle sanayi bölgelerindeki teşviklerden kadın işverenlerimi

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Hükümetin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için uyguladığı pozitif ayrımcılığın da katkısıyla en fazla yatırımın yapıldığı sektörlerin başında gelen tekstilde, becerikli kadınların emeği daha çok tercih ediliyor.

AA muhabirinin, bölgedeki organize sanayi bölgelerinin verilerinden derlediği bilgiye göre, Güneydoğu'da son yıllarda istihdamın en çok arttığı sektör olan tekstilde, kadın çalışanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Bölge genelinde faaliyet gösterilen sektörlerde kadın çalışan sayısı az olmasına rağmen, tekstilde çalışanların yaklaşık yüzde 50'sinin kadın olması dikkati çekiyor.

İstihdamın lokomotif sektörleri arasında ise tekstil, yapı ve üretim ilk üç sırayı alıyor.

Tekstil sektöründe geçen yıla göre iş ilanı sayısında ise yüzde 20'ye yakın artış görülüyor.

Bölgede sayısı 100 bini aşan işletmelerin yüzde 70'e yakını da tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteriyor.

Hükümetin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için sunduğu teşvik ve destek politikaları, bölgedeki kadın istihdamı sayısını da artırıyor.

Başta Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin gibi kentlerde tekstil ve konfeksiyon sektörü, istihdam oluşturma ve ihracat bakımından ülke genelinde giderek büyüyen payıyla önem kazanıyor.

Yatırım teşviki, vergi indirimi ve devlet tarafından sağlanan diğer teşvikler, sektörün gelişmesinde ve istihdam artışında atılan en önemli adımlar olarak sıralanıyor.

- "Herkes için cazip fırsatlar var"

Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu (SANKON) Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede son yıllarda ciddi istihdam artışı yaşandığını söyledi.

Her bakanlığın işsizliğin istihdama dönüştürülmesi için yatırımcıya ayrı ayrı fırsat sunduğunu ifade eden Atasoy, şöyle devam etti:

"Devletimizin son dönemde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi için uyguladığı bir kalkınma projesi var. Bu proje kapsamında sanayicilerimiz için de işverenlerimiz için de bölgede iş yapmak isteyen herkes için cazip fırsatlar var. Bizler buralara gelerek bu fırsatları yerinde görerek hem Türkiye'de hem de dünyanın her yerinde bunu anlatmak istiyoruz. Bu bölgeye yapılacak olan yatırımlar hem bu illerin kalkınmasına katkı sağlayacak hem de istihdam artışı sağlayacak."

- "Bölgede kadın istihdamı kolay"

Özellikle sanayicilerin bölgede tekstil ve gıda sektörüne yönelik yatırımlarını sürdürebilme imkanlarının bulunduğunu vurgulayan Atasoy, yine tahıla dayalı sanayi ürünlerinin bölgede çok rahat işlenebileceğini dile getirdi.

Atasoy, bölgedeki cazip fırsatların değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu anlamda iş kadınlarımıza da büyük fırsatlar doğmaktadır. Özellikle sanayi bölgelerindeki teşviklerden kadın işverenlerimiz en iyi şekilde faydalanmalıdır. Bu sayede istihdam da oluşturmuş olacaklardır. Tekstille ilgili bu bölgede cazip fırsatlar var. Dokumacılık bunların başında gelmektedir. Dünyada eşi benzeri olmayan ürünler bu bölgede üretilmektedir. Özellikle halılarımızı, yöreye has bazı örtülerimizi bu bölgede üreten çok kadınımız var. Bölge kadını çok becerikli, tuttuğunu koparan özelliklere sahip. Bu bölgedeki kadınlarımıza istihdam oluşturmak aslında kolay. Çünkü hanımlarımızın zaten çalışma isteği var, evlerine katkı koymak istiyor. Bunlar için de fırsatlar oluşturmak lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı