Hakim ve savcılık için baraj puan geri geliyor!

Hakim ve savcılık için baraj puan geri geliyor!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz" dedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasında olduklarını belirterek, "Kısa vadede hakim ve savcıadaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Gül, Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde düzenlenen "Meslek İçi Eğitim Programı"nda konuştu.

Türkiye genelindeki 9 ayrı istinaf merkezinde ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarına meslek içi eğitim verileceğini belirten Gül, eğitim programının yargı camiasına hayırlı olmasını diledi.

Bu programın, ilk derece mahkemesinde görev yaparak eğitimler için bir araya gelen hakim ve cumhuriyet savcılarıyla istinaf merkezlerindekiler arasındaki iletişimi güçlendirmesini temenni eden Gül, 11 merkezde faaliyet gösteren bölge adliyelerine çok önem verdiklerini vurguladı.

Bakan Gül, faydası hemen görülen, içtihatlarıyla, kararlarıyla çok önemli bir mesafe alan bölge adliye mahkemelerinin bütün başkanlarını, üyelerini, cumhuriyet savcılarını tebrik ederek, eğitimlerde, Türkiye'de adalet duygusunun tecelli etmesi için çaba gösteren gençlerin hem tecrübe paylaşımında bulunacağını hem mesleki tecrübelerden istifade edeceğini hem de "istinaf"ın nasıl bir yargılamada denetim yaptığını teorik ve pratik olarak göreceğini söyledi.

Bu eğitim modelini çok önemsediklerinin altını çizen Gül, bunun en verimli şekilde gerçekleşeceğine inandığını kaydetti.

Türkiye'de, devlet ve toplum hayatı için 15 Temmuz 2016'nın kritik bir eşik ve siyasi tarih boyunca yüz yüze gelinen en büyük tehditlerden biri olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

"Yüzyıllardır, bin yıldır bu coğrafyada görülen en büyük ihanet örneğidir. Silaha karşı yürekle karşı duran, FETÖ'nün esaret teşebbüsüne cesaretle karşı duran aziz Türk milleti bu kalkışmanın püskürtülmesinde en önemli rolü icra etmiştir. O gece süratle harekete geçen yargı mensuplarımız da milletimiz nasıl demokrasi nöbeti tutuyorsa adliyelerde demokrasi nöbetiyle Türk milletinin, Türk devletinin bekasını, hukuku, demokrasiyi korumak için canla başla çalışmışlardır. Hala da yargı mensuplarımız demokrasi nöbetini tutmaya devam etmektedir. Bu günlerde zorunlu olarak eğitimlerini yarıda bırakan ya da eğitimlerine hiç başlayamayan yargı mensuplarımız oldu. Pazartesi adliyeler açık ve vatandaşlara adalet hizmetlerinin sunulması gerekiyordu. Bu zorunluluktan dolayı hakim ve savcılarımız yapılan geçici düzenlemeyle hemen görevlerine başlamışlardı. İşte bugün 9 ayrı bölgemizde bu arkadaşlarımızı meslek içi eğitime almak üzere bir araya topladık."

"5 BİN YARGI MENSUBUNA EĞİTİM"

Toplam 926 yargı mensubunun, bu ay programı tamamlayacağını ifade eden Gül, gelecek yıl da bu eğitimlere devam edeceklerini, 3 bini istinaf merkezlerinde olmak üzere toplam 5 bin civarında yargı mensubunun gelecek yıl benzer programlara dahil edilerek eğitim almasını hedeflediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, adalet hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi konusunda, teknoloji, binaların fiziki altyapıları, mevzuatların yenilenmesi için önemli hizmetler yaptıklarını dile getiren Gül, bu çalışmaların temelinde insanın bulunduğunun altını çizdi.

Gül, adaletin ancak ve sadece ona sadakat gösterenlerin elinde yükseleceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte bu nedenle hukukçunun eğitimi ve adalet yoluna koyulacak olanların titiz bir şekilde seçimi çok önemlidir. Ehliyet ve liyakattan öte bir ideolojik sapkınlığa, sadakati tercih ederek yargıyı arka bahçesi ya da ideolojik bir bagaj olarak görmek için bir merkez olarak görenlerin ülkemizi, yargıyı getirdikleri hal ortadadır ama asla ve asla ehliyet ve liyakattan vazgeçmeden, sadece ve sadece Anayasa'dan, hukuktan talimat alan bir yargı, Türk milletine her zaman hizmet edecektir. İşte bütün gayemiz FETÖ'nün bu tahribatını, travmasını temizleyerek yargıda da yeni inşa sürecini hep birlikte tamamlamaktır. Bu konudaki temel yaklaşımımız da sürekli eğitim anlayışıdır. Hakim ve savcıların mesleki yeterliliğinin geliştirilmesi, temelleri üniversitede atılan meslek öncesi eğitim ve stajla devam eden meslektaşlar arasındaki tecrübe paylaşımlarını ve meslek içi eğitimlerle sürdürmesi gereken bir süreci çok anlamlı ve önemli buluyoruz."

"70 PUAN BARAJINI YENİDEN GETİRMEYİ PLANLIYORUZ"

Gül, halen güncelleme çalışmalarının devam ettiği Yargı Reform Stratejisi'nde de bu süreci bütünlüklü olarak ele aldıklarını belirterek, "Hukuk eğitiminin nitelik güçlendirilmesi konusunda çok geniş bir mutabakat bulunmaktadır. Ülkemizdeki hukuk eğitimlerinde başta YÖK ve üniversiteler olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliğini artırarak niteliği artırmayı temel hedef olarak görüyoruz." dedi.

Hukuk fakültesi mezunları için öngördükleri bir devlet sınavının, eğitimde kaliteyi teşvik edecek bir önlem olacağına işaret eden Gül, hukuk gibi hiçbir şekilde ihmal edilemeyecek bir eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Mesleğe başlamadan önce yapılacak devlet sınavını çok önemli ve anlamlı bulduklarını dile getiren Gül, şunları ifade etti:

"Yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında da 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz. Yargı reformu stratejisiyle kamuoyuna ayrıntılarını paylaşacağımız bir dizi yenilikle yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim ve staj dönemlerini yeni bir anlayışla ele almayı planlıyoruz. Hem süre hem de içerik bu planlamanın içindedir. Yani hem meslek öncesindeki eğitim süresini uzatmayı hem de staj görülen mahkeme çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Staj döneminin bir bölümünün istinaflarda ve yüksek mahkemelerde yapılmasının, adaylarımızın mesleğe daha iyi hazırlanmasına önemli katkı sunacağını düşünüyoruz."