Hamilelikteki kaygıları doğal olarak görmeliyiz
Annenin yapması gereken kaygıları ve korkuları bu dönemin doğal bir parçası olarak kabullenip, arkasına yaslanıp hamileliğin keyfini çıkartmak olmalıdır.
Özel Medline Konya Hastanesi Uzm. Psk. Danışmanı Duygu Ayhan hamilelik kaygıları ile başa çıkma yolları hakkında bilgi vererek, “Hamilelik dönemi birçok kadın için mutluluk ve üzüntü, cesaret ve kaygı, yalnızlık ve birliktelik gibi zıt duyguların bir arada olduğu bir duygusal dalgalanma dönemidir. Anne adayı bir yandan heyecanlı bir bekleyiş yaşar ama bu heyecana kaygılar da eşlik eder. Bu dönemde yaşanan korkuların ve kaygıların çoğu son derece olağandır. Bu dönemde yaşanan korkuların ve kaygıların çoğu son derece olağandır. Bu kaygıların bir kısmı vücuttaki fiziksel değişikliklere bağlı, bir kısmı da yaşantılarla ilgilidir. Bu dönem aslında anne adayının kendini, kadınlığını, değişkenliklerini, duygulanımlarını keşfetmesi için ideal bir dönemdir. Yepyeni, farklı bir beni keşfetmek ve içinizde daha önce tanımadığınız duygularla tanışmak bu dönemi aslında benzersiz bir dönem yapar. Hamilelik dönemi kısa süren ama kadının kendisi için değerli bir dönemdir. Annenin yapması gereken kaygıları ve korkuları bu dönemin doğal bir parçası olarak kabullenip, arkasına yaslanıp hamileliğin keyfini çıkartmak olmalıdır. Bu keyifli süreçte kaygılarla ve korkularla ile baş edemiyorsa anne, mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Unutmayın ki bebeğiniz sizin hissettiklerinizi derinden hissediyor. Dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek istiyorsanız bebeğin fiziksel sağlığının yanında ruhsal sağlığını da önemseyin. Mutlu bir annenin hayata pozitif bakan ve kendiyle uyumlu bir bebeği olacaktır. Sürecinizi daha keyifli ve anlamlı yaşayabilmek adına psikolojik destek almalısınız” dedi.
Bir Uzmandan Yardım Alın
Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığını sorunlara dikkat çeken Uzm. Psk. Danışmanı Duygu Ayhan, bu sorunların giderilmesi için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğini ifade ederek, “Kaygı ölçeği ile kaygı, korku ve depresyon seviyenizi bilmek ister misiniz? Hamilelik depresyonu nasıl atlatılır? Doğum öncesi ve sonrası oluşan kaygılarla nasıl başa çıkılır? Bu süreçlerde eşlere ne gibi görevler düşer? Hamilelik süresince görülen psikolojik problemler nelerdir? Gebelikte oluşan fiziksel değişimle nasıl baş edilir? Hamilelik sonrası duygu durum değişikliği için ne yapılabilir? Doğum sonrası görülen bu duygu durum değişikleri 2 haftadan uzun sürüyor mu? Annenin çevresi ile ve özellikle bebek iletişimi bozuk mu? İştah ve uykuda azalma var mı? Gibi sorularının yanında karamsarlık, isteksizlik, mutsuzluk, öfke, dikkatsizlik, unutkanlık varsa mutlaka bir uzmandan yardım almak gerektiğini unutmayın” şeklinde konuştu.