"Hap kadar" kalp pilleri hastaların umudu olacak

"Hap kadar" kalp pilleri hastaların umudu olacak

Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Görenek:- "Milano'da düzenlenen Avrupa Kalp Ritmi Birliğinin kongresinde hap büyüklüğünde son teknoloji ürünü kalp pilleri tanıtıldı"- "Bu pillerin çalışabilmesi için cilt altına batarya koymaya v

ESKİŞEHİR (AA) - EMRAH YAŞAR - Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, bilim dünyasına tanıtılan "hap" büyüklüğündeki son teknoloji ürünü kalp pilleri sayesinde cilt altına batarya konulmasına ve kalbe teller yerleştirilmesine gerek kalmayacağını belirtti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Görenek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalpteki yavaşlama ya da blokların, bu organ kaynaklı ölümlerin önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Kalp hızı çok düşen hastanın hayatını kaybetmese bile bayılabildiğini anlatan Görenek, bu durumdaki kişide göz kararması, baş dönmesi ya da yere düşme sonucu kafa travması ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Görenek kalp krizi, kalp kası ve kapağı rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, doğumsal nedenler ve yaşlanma sonucu kalp hızında istenmeyen düşüşler görülebildiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Bu yavaşlamaların bir kısmı geçicidir, bir kısmı ise uzun süreli olup tedavileri ancak kalp pilleri ile olmaktadır. İlaç tedavisinin bu hastalarda yeri yoktur. Kalp pilleri, kalp hızında yavaşlamalar olan hastalarda hayat kurtarmaktadır. Şu anki uygulamalarda cilt altına pil bataryası konulmakta ve bu batarya teller aracılığı ile kalbe uyarı iletmektedir. Geçen ay Milano'da düzenlenen Avrupa Kalp Ritmi Birliğinin kongresinde hap büyüklüğünde son teknoloji kalp piller tanıtıldı. Bu pillerin çalışabilmesi için cilt altına batarya koymaya ve kalbe teller yerleştirmeye gerek yok. Anjiyo benzeri bir işlemle bir antibiyotik kapsülü kadar pil kalbe konuluyor, hepsi bu kadar."

Bu yeni teknolojinin eski uygulamaların yerini alması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu bildiren Görenek, henüz kullanımdakiler kadar kompleks fonksiyonları bulunmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Görenek, hap büyüklüğündeki pillerin rutin uygulamalarda yerini almasının uzun sürmeyeceği öngörüsünde bulunarak "Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızla izlendiği alanların başında sağlık, özellikle de kalp sağlığına yönelik işlemler geliyor" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı