Hastalarla doktorları artık bakanlık "uzlaştırmayacak"
Sağlık Bakanlığı tıbbi hatadan dolayı mağdur olduğunu iddia edenlerin zararını mahkemeye gitmeden tazmin için 2 yıl önce başlattığı uzlaştırma prosedürünü "efektif olmadığı ve bununla ilgili genel düzenleme çıkarıldığı" için yürürlükten kaldırdı
ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Sağlık Bakanlığı, tıbbi hatadan dolayı mağdur olduğunu iddia edenlerin zararını mahkemeye gitmeden tazmin için 2 yıl önce başlattığı uzlaştırma prosedürünü "efektif olmadığı ve bununla ilgili genel düzenleme çıkarıldığı" için yürürlükten kaldırdı.
Sağlık Bakanlığını yeniden yapılandıran 2 Kasım 2011'de yürürlüğe giren 663 sayılı kanun hükmünde kararnameye, sağlık mesleklerinin uygulanmasından dolayı zarara uğradığını iddia edenlerin dava açma süresi içerisinde yapacakları maddi ve manevi tazminat başvurularının Bakanlık tarafından uzlaşma yoluyla halledilmesi için hüküm de konulmuştu.
Bir süre önce TBMM'de yapılan değişiklikle bu düzenleme kaldırıldı.
-"Bu süreçte uzlaşma sağlanamadı"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yapılan değişiklikle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Şencan, 663 sayılı kanun hükmünde kararname yürürlüğe girdiği dönemde taraflar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözümüne ilişkin genel bir yasa bulunmadığı için böyle bir düzenleme yapıldığını söyledi.
Yasa hükmünün temel mantığının, tarafları mahkemeye gitmeden uzlaştırmak olduğunu ancak düzenlemeden beklenen sonucun alınamadığını ifade eden Şencan, "Aradan geçen süreçte taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı için düzenlemenin efektif olmadığını gördük. Genel bir düzenleme yapılınca sağlık alanında özel bir yasaya ihtiyaç kalmadı" diye konuştu.
-Yürürlükten kaldırılan düzenleme
Yürürlükten kaldırılan düzenlemeyle tazminat talebinde bulunan kişi, zarar verdiği iddia olunan ilgili meslek mensubu ve bu meslek mensubunun mesleki mali sorumluluk sigortasını yapan sigorta şirketinin temsilcisi Bakanlık tarafından uzlaşmaya davet ediliyordu.
Tarafların uzlaşma yolunu kabul etmeleri halinde, üzerinde anlaştıkları bir hukukçu uzlaştırıcı marifetiyle uzlaşma sürecini başlatıyordu. Uzlaşma en fazla üç ayda sonuçlandırılıyordu. Bu süre bilirkişi görüşleri alınamadığı hallerde tarafların kabulüyle altı aya kadar uzatılabiliyordu.
Uzlaşma müracaatıyla dava açma süresi duruyordu. Uzlaşma sağlanamayınca dava açma süresi yeniden başlıyordu.
Kaynak: