Hastalık değil yaşamın parçasıdır

Hastalık değil yaşamın parçasıdır

Geriatri Fizyoterapistleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuray Kırdı ve 2. Başkanı Prof. Dr. Filiz Can, Mevlana Üniversitesi’nde Yaşlılar Haftası kapsamında öğrencilerle buluştu.

Geriatrik Rehabilitasyon Konferansı’nda konuşan uzmanlar, yaşlanmaktan korkulmamasını ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinden korunmanın yollarının aranması gerektiğini vurgu yaptı. Tüm dünyada yaşlı nüfuzun arttığını ve her yaşlının benzer problemler yaşadığını anlatan uzmanlar, fizyoterapistlerin bu konuda eğitimli olduklarını ve halkımızın en iyi şekilde bu sağlık profesyonellerinden faydalanabileceklerini söyledi.

HEDEF SAĞLIKLI YAŞLANMA

Geriatri Fizyoterapistleri Derneği yönetiminin yanında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak da görev yapan uzmanlardan Prof. Dr. Nuray Kırdı, yapılan bilimsel araştırmalarda yaşlılıkta meydana gelen sağlık problemlerini yenmede egzersizin öneminin altını çizdi. “Fiziksel aktiviteye yaşlılık döneminde bile başlansa hayat kalitesi artacaktır” diyen Kırdı, “En büyük hedefimiz sağlıklı yaşlanma olmalıdır. Sağlıklı yaşlanmada yapılacak egzersizler, sadece kas ve kemik problemlerinin önlenmesi için değil, depresyon, kalp rahatsızlıkları gibi birçok yaşlılıkta meydana gelen hastalıkların önüne geçilmesinde de yardımcı olacaktır. Yaşlıların rahatlıkla yapabilecekleri bir egzersiz olarak önerilen yürüyüşün, egzersiz olarak hiçbir şey yapamayan yaşlılarda her gün ve günün aynı saatinde, belirli bir tempoda ve 30-45 dakikalık bir sürede yapıldığında tüm vücut sistemleri üzerinde olumlu etkiler açığa çıkarttığı unutulmamalıdır.  Yapılacak egzersizlerin işinde uzman fizyoterapistler tarafından tarif edilmesi en doğru yol olacaktır” dedi.  

YAŞLILIKTA EN BÜYÜK TEHLİKE “DÜŞME”

Geriatri Fizyoterapistleri Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Filiz Can ise düşmelere dikkat çekti. “Düşmelerin Önlenmesi ve Tedavisinde Fizyoterapistin Rolü” ismiyle sunum yapan Can, düşmelerle ilgili şöyle konuştu: “65 yaş ve üzerindeki yaşlıların yaklaşık yüzde 30’u düşmektedir. 80 yaşındakilerin yüzde 50‘si her sene en az 1 kez herhangi bir nedenle düşer. Yüzde 50’lik bu oranın, yüzde 20-30’unda düşme sonucunda ortaya çıkan hareket kaybı ve erken ölüm riski görülür. Yaşlıların yaklaşık olarak yüzde 50’si kalça kırığı nedeniyle bir daha yürüyemez ve yüzde 20’si 6 ay içinde ölümle sonuçlanır.” Düşmelerin oluşmasında bireyin parkinson, katarakt, kas güçsüzlüğü gibi sağlık problemlerinin yanı sıra kaygan ve düz olmayan zeminler, zayıf aydınlatmalar gibi çevresel faktörlerin risk oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Filiz Can, “Risk faktörü arttıkça düşme de artar. Risk faktörlerini ortadan kaldırmalıyız” dedi. Düşmelerde en sık yapılan hatalardan bir tanesinin de ayakkabı seçimi olduğunu sözlerine ekleyen Can, “65 yaş ve üzeri kişilerin düşmeye maruz kalmadan önce fizyoterapistlerden bilgi alması faydalarına olacaktır” dedi.