Mustafa Yiğit
Hayat Ağacında Konya
Bir şehir dergisi nasıl olmalıdır?
Sorusunu sorarken, elimdeki “Hayat Ağacı” dergisine bakarken cevabını da bulmuş oluyorum.
Her şeyden önce şehir dergileri o şehrin ruhunu yansıtan bir konseptte olmalı, ruhuna dokunmalıdır.
Şehrin hafızasına girmeli, bizi bir zaman tüneline sokmalı, zamanı ve şehri sondajlamalı ve oradan çekip çıkardığı eskiye dair yaşanılanları günümüze, şehrin yeni mirasçılarına ulaştırmalıdır.
Bir şehir dergisi, yemeğinden kıyafetine, düğününden cenazesine, delisinden velisine, tarihi yerlerinden modern yapılarına kadar her türlü değerini sayfalarına taşımalı adeta sayfalarında bir şehir gezintisi yapmamızı sağlamalıdır.
Şehir dergileri her şeyden önce; konusundan, sayfa düzenine ve kalitesine kadar belli bir kaliteyi yakalamalı ve bu kalitesiyle albenisini yüksek tutmalıdır.
Ancak böyle bir şehir dergisi sadece yerel düzeyde kalmayıp ülke sathında da büyük beğeni toplar ve parmakla gösterilir bir hal alır.
Evet, Sivas’ta çıkan “Hayat Ağacı” dergisi bütün bu özellikleri üzerinde taşıyan çok mühim bir şehir dergisi.
www.hayatagaci.com adlı internet sayfasında eski sayılarını da yayınlayan derginin, internet sayfasına girdiğinizde de bu farklılık hemen göze çarpıyor.
Çok itinayla düzenlenmiş, her şeyden önce estetik anlayış ve kaygının ön planda olduğu rahatça görünen bir internet sayfası siz karşılıyor.
Eskilerden bir müzik fonda ve her tıkta bir sayfa açılıyor, sizi şehrin başka başka mahallelerine, başka başka köşelerine götürüyor.
“Hayat Ağacı” her sayısında özel bir dosya hazırlıyor.
Bu ayki sayısını da “Konya”ya ayırmış.
Konya’nın kültür hayatında uğraş veren, akademisyen, gazeteci, bürokratlardan oluşan kişilerin yazılarıyla dolu dolu bir sayı hazırlanmış.
Uzun zamandır takip ettiğim ve pek çok kültür çevresinin takdirini toplayan derginin bu sayısını, “Konya Özel Sayısı”nı okumayı heyecanla bekliyorum.
Başta derginin yükünün önemli bir kısmını çeken Tekin Şener olmak üzere, Berat Demirci’ye, Talat Alkan’a, Mehmet Ali’ye, Ahmet Turan Alkan’a ve Sivas Valiliğine Konyalılar adına burada teşekkür etmek istiyorum.
Konya’da da umarım bu kalitede ve içerikte bir dergiye sahip oluruz diye de düşünmeden kendimi alamıyorum.
Evet, şehir dergisi çıkarmak çok zordur.
Her şeyden önce bu dergiye şehrin ilgisin çekmeniz gerekir.
Sahip çıkılması için şehrin belli başlı kişilerini, kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ikna etmek zorundasınız.
Ve biz bunu Konyalılar olarak yapabiliriz, yapmalıyız.
Türkiye’nin en önemli kültür şehirlerinden biri olan şehrimiz bunu yapabilecek potansiyele ve desteğe sahiptir diye düşünüyorum.
Bunu yapmak için, başta şehrimizin kültür adamları olmak üzere, Valiliğimize ve il yerel yönetimine büyük görev düşüyor.
Onların da bu görevden kaçınmayacağına gönülden inanıyorum.
Konya, uzun soluklu ve kaliteli bir şehir dergisine sahip olmalı.
Ne duruyoruz, kolları sıvayalım….
Hatta ilk sayımızdaki özel dosyayı da “Sivas”a ayıralım.