Hayat kurtarmak için çapraz operasyon

Hayat kurtarmak için çapraz operasyon

Böbrek yetmezliği çeken eşlerine çare olamayan İzmirli marangoz Mehmet Akınsu ve Balıkesirli oto elektrikçisi Mülayim Yücel, birbirlerinin eşine böbrek vererek hayat kurtardı

İZMİR (AA) - Böbrek yetmezliği çeken eşlerine çare olamayan İzmirli marangoz Mehmet Akınsu ve Balıkesirli oto elektrikçisi Mülayim Yücel, birbirlerinin eşine böbrek vererek hayat kurtardı.

Böbrek yetmezliği ve diyaliz tedavisiyle yıllar boyu uğraşan Menderes ilçesi Tekeli köyünden Akınsu Ailesi ve Balıkesir'in Bigadiç ilçesinden Yücel Ailesi mutluluklarını İzmir Kent Hastanesi'nde gazetecilere anlattı.

Marangoz Mehmet Akınsu (52), eşi Zeynep Akınsu'nun (48) 2002 yılında hastalandığını, kan değerlerindeki sorun nedeniyle çok istediği halde eşine böbreğini veremediğini ifade etti.

Eşini çok sevdiğini ve hastalığına çare olamadığı için çok üzüldüğünü dile getiren Akınsu, "Aşık olduğum için kaçırarak evlendiğim eşim bir şey yiyemiyordu, içemiyordu. Benim böbreğim uysa ikisini bile vermeye razıydım" dedi. 

Yıllarca ilaçlarla tedavi olmaya çalıştığını, son 10 aydır ise diyaliz makinesine bağlandığını kaydeden Zeynep Akınsu ise "Çocuklarımın böbrekleri uyacaktı ama küçük oldukları için istemedik. Kaderime razıydım artık. Mezarımız her an açıktı" diye konuştu. 

- "Şimdi aile olduk"

Balıkesir'in Bigadiç ilçesindeki ev hanımı Salise Yücel de (43) 1998 yılında hastalandığını, aşırı kilo kaybı, yüksek tansiyon gibi şikayetlerle İzmir'deki hastanelere başvurduğunu söyledi. 

Böbrek yetmezliğinin gittikçe kötüleştiğini ve son 2 yıldır diyaliz makinesine girdiğini anlatan Yücel, şöyle konuştu:

"Eşim uygun değildi. Çok çaresizlik yaşadım. Ancak çapraz nakil bizim için mucize oldu. Benim artık bir ağabeyim, bir kardeşim daha var. Eski halime döndüm, makineden kurtuldum. Son çare olarak buraya başvurduk. Allah karşımıza aynı sorunu yaşayan bir başka aile çıkardı. Böbrek bekleyen bir başka kardeşimin eşi bana böbreğini verdi. Şimdi Mehmet Akınsu'ya 'Ağabeyim' diye hitap ediyorum. Hem onun eşi hem de ben diyalizden kurtulduk. Ben 15 yıl önceki halime döndüm, çok mutluyum."

Oto elektrikçisi Mülayim Yücel (48)  ise kan grubunun eşiyle uyumlu olmadığını ve daha önce "çapraz nakil" işleminin ne anlama geldiğini bilmediğini ifade etti. 

Hayat kurtardığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Yücel, "Bu kardeşlik, dostluk hep sürecek. Artık bizim Menderes'in Tekeli köyünde bir evimiz, onların da Bigadiç'te bir evleri, aileleri var" diye konuştu.

Mülayim Yücel, nakilden sonra da sık sık görüşeceklerini artık büyük bir aile olduğunu belirterek, böbreğini verdiği Zeynep Akınsu'dan kendisi için yemek pişirme sözü aldığını kaydetti. 

- Yan yana ameliyathanelerde nakil yapıldı

Nakil işlemini Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekiple 14 Mart'ta yan yana ameliyathanelerde gerçekleştiren Opr. Dr. Işık Özgü, çapraz naklin çok fazla uygulanmadığını söyledi.

Uygun vericisi olmayan hastalarda çapraz nakil yöntemine başvurduklarına dikkati çeken Özgü, "Bir bakıma değiş tokuş yapılarak herkes bu işten mutlu ayrılıyor. Şimdilik her iki ailede de her şey yolunda gidiyor. Yakında hastalarımızı taburcu edeceğiz" dedi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı