Hayata "yeniden merhaba" diyorlar

Hayata "yeniden merhaba" diyorlar

AMATEM'lerde tedavileri tamamlanan madde bağlımlısı gençler, Sağlıklı Yaşam Evi'nde, sosyal hayata yeniden dönüyor- Her sabah evlerinden alınarak, Sağlıklı Yaşam Evi'ne getirilen gençler, milli ve manevi değerlere, öfke kontrolüne ve hayata uyuma ilişkin

KIRIKKALE (AA) - FATİH GÖKMEN - Kırıkkale'de "Hayat Boşluk Kabul Etmez" Projesi kapsamında, madde bağımlılığından kurtulan gençlerin sosyal hayata uyumu sağlanıyor. 

Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezlerinde (AMATEM) tedavileri tamamlanan madde bağımlıları, Türkiye'de ilki Kırıkkale'de açılan Sağlıklı Yaşam Evi'nde, sosyal rehabiliteye tabi tutuluyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında, bir yıl önce tedavilerine başlanan 33 gençten 18'inin Sağlıklı Yaşam Evi'nde tedaviye devam ettiğini bildirdi.

Sabah evlerinden alınan gençlerin Vali Ali Kolat'ın desteğiyle kurdukları Sağlıklı Yaşam Evi'ne getirildiğini aktaran Uzun, şunları söyledi:

"Burada kahvaltılarını yapan gençlerimize, her gün 1,5 saat il müftülüğümüzün görevlendirdiği personel tarafından milli ve manevi değerleri artırıcı eğitimler veriliyor. Sonra psikologlarımız hayata uyum ve öfke kontrolü eğitimi sunuyor. Öğleden sonraları da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün antrenörleri sportif faaliyetler düzenliyor. Ayrıca kültürel geziler yapıyoruz. Akşam da gençlerimizi tekrar evlerine bırakıyoruz. Gençlerimizin dışında aileleri de bu eğitimin içerisine alıyoruz. Çünkü ailenin yaklaşımı da önemli. Ailelerle birlikte bu süreci yürütüyoruz. Daha önce bağımlılıktan kurtulanlar da gönüllü olarak gençlerimize destek oluyor."

Uzun, bir yıldır yaptıkları çalışmaların sonucunda olumlu geri dönüşler aldıklarını ve gençlerin uyumlarının da iyi olduğunu dile getirdi.

Madde bağımlılığından kurtulan gençlerin istihdamı için de çalışma yürüttüklerini vurgulayan Uzun, "İstihdam anlamında da Vali Kolat'ın ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini görüyoruz. Arkadaşlarımızı istihdam ettiriyoruz ve işten sonra da yalnız bırakmıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı da bizi destekliyor ve projeye devam ediyoruz" dedi.

 - "Devletin sıcak elini onlara gösteriyoruz"

Uyuşturucuyla mücadele sürecinde, tıbbi tedavi sonrası kişilerin çoğu zaman belirli bir süre sonra tekrar madde kullanmaya başladığını ifade eden Uzun, bu nedenle tedavi sonrası yürütülen çalışmaların büyük önem taşıdığına işaret etti.

Proje kapsamında gençlerin tıbbi tedaviden sonra sosyal uyum programıyla tekrar hayata tutunmalarını sağlamayı amaçladıklarını anlatan Uzun, şunları kaydetti:

"Şu anda dünyada ve Türkiye'de sayılı örnekleri var. Bağımlıların, tıbbi tedaviden sonra belirli bir süre psikologlar eşliğinde hayata tutunmalarını ve problemlerini gidermeyi amaçlıyoruz. Devletin sıcak elini onlara gösteriyoruz. Gençlerimiz için rol model olacak devlet büyüklerimizi geziyoruz. Son olarak Kayseri Valimizi ziyaret ettik. Önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanı ile de görüşme arzusundalar ve gerekli girişimlerde bulunduk. Devletin sıcak elini uzatma noktasında çok memnun ve motive oluyorlar."

Dr. Mustafa Uzun, projenin kısa sürede Yozgat, Çorum ve Kayseri'de de hayata geçirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı