yazar-45
‘Haydi Gençler Yazalım!’
Yeni şartlar yeni ihtiyaçları beraberinde getirmektedir. Bundan otuz yıl once, hatta yirmi yıl önce Hollanda’da Türk Yazarlar Kulübü kurmaya kalksanız belki insana gülmezlerdi ama garip garip bakarlardı. Ancak yıllar ilerledikçe insanların ihtiyaçları da değişmektedir. O yıllarda insanımızın ihtiyaçları belki dini ibadetlerini yapabilecekleri camiler kurmak, açmak ve inşa etmekti. Ya da aynı ideolojiye inanmış insanların bir araya gelip birlikteliklerini ilan ederek farklı dernek ve vakıflar kurmaktı.
Oysa aradan geçen yıllar içinde hem içinde bulunduğumuz toplumun kurum ve kuruluşlarıdan etkilenmeler hem karşı karşıya kaldığımız sosyal şartlar bizleri farklı alanlarda da örgütlenmeye sürükledi.
Gerçi ideolojik boğuşmalar bizi bir hayli oyaladı. İlerlememizi neredeyse erteledi. Bizimle aynı göç serüvenini paylaşan Fas’lılarla kıyaslandığında bireysel sosyalleşmede ya da entegrasyonda ya da başarıda biraz daha gerilerde olduğumuz söylenebilir mi bilemiyorum. Her ne kadar kendimizi ‘en iyi örgütlü grup’olarak lansa etsekte, belki de öyleyiz, bazı alanlarda mesela birlikte çalışmada daha çok yiyecek ekmeğimizin olduğu söylenebilir. Biraz önce ifade ettiğim ideolojik boğuşmalar bireysel başarılarımıza taş koydu, kendimiz gibi düşünmeyenlerin ilerlemesine bilerek veya bilmeyerek engel olduk. Çünkü o zamanlar bir çoğumuz ideolojik düşünüyorduk. Bireylerin kalitesini ve başarısını gözümüz bir türlü görmüyordu.
Şükürler olsun o dönem, tam anlamıyla olmasa bile artık gerilerde kaldı. İdeolojik düşünmede takılıp kalanlara diyecek bir lafımız yok. O dönemde kalmaya ısrar edenlere eyvallah diyoruz.
Ve Hollanda’da Türk göçünün ikinci kırk yılında, yeni şartlarda, kaliteye ve başarıya inanan ve ortak amaç doğrultusunda birliktelik içine giren yani kendini aşan bireylere merhaba diyoruz. Dün nerede ve kimlerle olduğuna değil, bugün nerede ve ne söylediğine bakarak biraraya gelen can’lara selam olsun. Gönlünde ‘artık ait olduğum topluma birşeyler vermem gerek’ diyerek birbirlerine destek verenlere selam olsun. Yıllardır enerjimizi ve ömrümüzü hep birbirimizle uğraşmayla harcadık, artık bundan sonra enerjimizi dışa dönük harcamak gerek inancıyla yeni oluşumlara sebep olanlara merhaba.
İşte merhaba denilecek yeni bir oluşum da bir kaç hafta önce Hollanda’da oluşturulan “Türk Yazarlar Kulübü”dür.
“Bu fikir nereden doğdu?” diye sorulabilir. Bir çoğumuzun bildiği gibi Hollanda Türkevi yıllardır Türkiye dışında yayın yapmakta olan Türkçe süreli yayınları bir araya getirir ve çeşitli konularda tartışılır, konuşulur ve kararlar alınır. Ve alınan kararlar uygulanır. Bu toplantıların beşincisi 10 Eylül 2005 tarihinde Amsterdam’da düzenlendi. Şair ve Yazar Yavuz Nufel’in teklifi ve katılımcıların desteğiyle toplantıdan çıkan bir karar da “Hollanda Yazarlar Kulübü”nün oluşturulmasıydı.
Bu karar doğrultusunda Sadık Yemni, Hüseyin Kerim Ece, Şaban Kumcu, Murat Tuncel, Yavuz Nufel, Yusuf Alan, Ahmet Demirhan, Alparslan Kılıç, Harun Bildik, A. Suat Arı, Dr. Halit Umar, Fatih Okumuş ve bu cümlelerin yazarı Amsterdam’da bir araya gelerek sözkonusu Yazarlar Kulübü’nü oluşturdular. Daha sonraki toplantıda bu isimlere Hatice Onat, Bülent Türker, Nuri Can, Kazım Ocak, Ali Çimen, Mesut Balık ve Basri Doğan katıldılar. Ve böylece Hollanda’da uzun zamandır özlemi çekilen Kulüp oluşturuldu.
Kulüb’ün genel amacı şöyle: “Bir yandan sanat, edebiyat ve düşünce alanında faaliyet gösteren yazarlarımız arasında bir iletişim ortamı oluşturmak ve diğer yandan da bu iletişim ortamının ve ortaya çıkacak birikimin, genç nesillere aktarılmasını sağlamak”. Peki bunu pratikte nasıl gerçekleştirecek? Evet bu amacı gerçekleştirmek için “Yazarlar Kulübü”nün gündemine aldığı ilk faaliyet, Avrupa’da yaşayan genç öykü ve deneme yazarlarını teşvik etmek amacıyla ödüllü bir yarışma düzenlenmesi oldu.
Buna göre Avrupa’daki gençlerimiz “öykü ve deneme” dallarında yarışacaklar. Öykü için konu sınırlandırılmasına gidilmezken, deneme için genç kalemlerin “Çok kültürlülük bir ütopya mı?” konusundaki kompozisyonları değerlendirmeye alınacak. Oluşturulan jüri gençlerimizin emeklerini değerlendirecek. Gençlerimizin her iki dalda metinlerde en fazla sekiz A4 sayfa yazmaları beklenmekte. Yarışma için son katılım tarihi 15 Mart 2006 olarak belirlenirken, yarışmada derece alanlar 22 Nisan tarihinde düzenlenecek bir törenle ödüllerine kavuşacaklar.
Yarışma bunula bitmiyor elbette. Yarışmada dereceye girenlere Türkevi'nin desteğiyle ödüller verilecek. Ödüller her daldaki birinciye 400, ikinciye 250 ve üçüncüye de 100 Euro olarak belirlenmiş. Ayrıca dereceye giremeyen, ancak eserleri başarılı bulunan gençlere de çeşitli mansiyonlar verilecekmiş.
Eee, artık bize de haydi gençler, hep beraber kalemlere sarılalım demek düşer….
Önemli not:Gençlerimiz öykü ve denemelerini: S.Yemni, Pres. Brandstr.320, 1091 WS Amsterdam adresine veya s.yemni@hetnet.nl iletebilir.