
Herşeyi devletten beklemediler: Konya su beklerken onlar çözümü buldu
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, yaz aylarında yaşanan su sıkıntısına karşı önlem alıyor. Konyalı çiftçilerin aksine yeri üstü sulama yöntemi kullanan Manisalı çiftçiler bir anlamda herşeyi devletten beklemiyor.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesi Alemşahlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, yaz aylarında yaşanan su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla 6 bin ton kapasiteli bir sulama göleti inşa etti. 700 bin TL maliyetle yapılan gölet, su geçirmez özel naylonla kaplanarak güvenlik amacıyla tel örgülerle çevrildi. Havuzun çevresine ise "Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır" uyarı levhaları yerleştirildi.
Ahmet Ur, yaptığı açıklamada, 100 dekarlık tarım arazisini bu gölet sayesinde sulamayı hedeflediğini belirterek, "Yeterli yağış olmaması nedeniyle tarım arazilerimde su sıkıntısı yaşıyordum. Küçük çaplı bir gölet inşa ederek 10 metre derinlik, 30 metre genişlik ve 60 metre uzunluğa sahip bir su deposu oluşturdum. Derinkuyu sondaj pompasıyla gölete su dolduruyorum ve bu suyla 100 dekarlık tarım alanımı 20 günde rahatlıkla sulayabiliyorum. Böylece enerji tasarrufu da sağlıyorum" dedi.
Bölgedeki çiftçiler derin sondaj kuyularına yöneliyor
Sarıgöl ve çevresinde küçük sulama göletlerinin yanı sıra derin sondaj kuyularına olan ilgi de artıyor. Yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler, 250 ila 400 metre derinliğe ulaşan sondaj pompaları ile su arayışına yöneldi. Yüksek maliyetler sebebiyle bazı çiftçilerin ortak sondaj çalışmaları yaptığı da öğrenildi.
Jeoloji mühendisinden kritik uyarı: Su seviyesi her yıl düşüyor
Sarıgöl’de serbest çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, ilçede sondaj izin taleplerinin rekor seviyeye ulaştığını belirtti. 2024-2025 yıllarında Sarıgöl Ovası’nda toplam 1500 sondaj ruhsatı alındığını vurgulayan Yörük, şu açıklamayı yaptı:
Sarıgöl'de 12 sondajcı gece gündüz çalışıyor. Yeraltı su seviyesinin 300 metre derinliğe kadar indiğini görüyoruz. Suya olan talep her geçen yıl artıyor ve maalesef bu durum yeraltı sularının daha derinlere çekilmesine neden oluyor. Ayrıca, derinlik arttıkça sudaki mineral madde miktarı da yükseliyor. Çiftçilerin suyu verimli kullanması büyük önem taşıyor.
Sarıgöl'de çiftçilerin kendi sulama sistemlerini kurmaya yönelik adımları dikkat çekerken, uzmanlar su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kaynak:

