Hız aşırtma efsaneleri ve gerçekler

Hız aşırtma efsaneleri ve gerçekler

Hız aşırtma yaparsanız bilgisayarınız yanar mı? Sadece işlemcilerin mi hızı artırılabiliyor? Overclock yapmak ne kadar kârlı?

Overclock ya da Türkçe ifadesiyle hız aşırtma, bir bilgisayar bileşenini üreticisinin belirlediği hızlardan daha yüksek seviyelerde çalışacak hale getirme sanatı olarak tanımlanabilir. (Hız Aşırtma Yapanların Tercihi)

Intel ve AMD gibi şirketler tarafından üretilen bilgisayar parçaları çeşitli testlerden geçer ve ne kadar hızlı olduğu belirlenir. Ancak çoğu parça, sorun çıkma olasılığı düşsün diye potansiyelinin daha altında hızlarla piyasaya sürülür.

İşte hız aşırtma olayı da bu potansiyeli ortaya çıkarmaya yarar. Hız aşırtma sayesinde bilgisayar bileşenlerini üretici firmanın düzgün çalışma garantisi veremediği hızlarda kullanabilirsiniz.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Üretici firmanın garanti vermemesinin sebebi ise belli seviyeler geçildiğinde bileşenlerinin ömrünün azalması, bozulma ve hatta yanma gibi olayların yaşanabilmesidir. (Intel Kilidi Kaldırıyor)

Hız aşırtma konusunda insanların aklında birçok soru var. Çoğu kullanıcı bu gibi riskler yüzünden hız aşırtmadan uzak duruyor. Peki hız aşırtma ne kadar riskli? Hangi parçalara yapılır? Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net editörleri, bu soruların cevabını verdi.

Hız Aşırtma Sadece İşlemciye Yapılır

Hız aşırtma denilince akla hemen işlemciler geliyor. Hız aşırtma ilgili rekor denemelerinin çoğunun işlemci hızına yönelik olması, bu işin uzmanlarının daha çok işlemci frekanslarını artırmaya odaklanması, insanların kafasında hız aşırtma sadece işlemciye yapılır gibi yanlış bir düşünce oluşmasına neden oluyor. (AMD Sempron İle 5.3 GHz)

Her Bileşenle Olur

Aksine doğru araçlar ve yazılımlarla sadece işlemci değil, ekran kartından RAM'lere kadar neredeyse tüm bileşenlerin hızını bir şekilde arıtmak mümkün. (SDN)