Hollandalı kadına Türkiye'de yapay göz bebeği takıldı
Çocukken sol gözüne kapı koluna çarpması sonucu gözü yırtılarak görmez hale gelen Hollanda vatandaşı Taliha Gül'e yapay göz bebeği takıldı
İSTANBUL (AA) - Çocukken sol gözüne kapı kolu çarpması sonucu gözü yırtılarak görmez hale gelen Hollanda vatandaşı Taliha Gül'e yapay göz bebeği takıldı.
Dünyagöz Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 yaşında sol gözüne aldığı darbe sonucu göz bebeği parçalanan ve görme fonksiyonlarını kaybeden 38 yaşında Gül'ün gözü zamanla küçülmeye ve içeriye doğru çökmeye başladı.
Darbenin etkisiyle Taliha Gül'ün açık kahverengi olan göz rengi de siyaha döndü.
Opr. Dr. Levent Akçay tarafından gerçekleştirilen ameliyatla hastanın sağlıklı gözü ile yapay iris takılan gözü, dışarıdan bakıldığında birbirinden ayırt edilemeyecek görünüme kavuştu.
- "Hastanın kalçasından yağ alarak göz büyüklüğünü restore ettik"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Opr. Dr. Levent Akçay, dünyada ilk kez aynı hastaya hem göz restorasyonu hem de yapay iris ameliyatı yapıldığını belirtti.
Akçay, Gül'ün, 2011 yılında kendilerine geldiğinde gözünün içeriye doğru çökük olduğunu, kalçasından yağ alarak hastanın göz büyüklüğünü restore etmek için göz yükseltmesi ameliyatı yaptıklarını anlattı.
Başarılı ameliyat sayesinde Gül'ün gözünü anatomik olarak öne doğru getirdiklerini aktaran Akçay, "Başarılı geçen bu operasyon sonrasında, Taliha Hanım'a darbe sonucu siyah renge dönüşen sol gözünü yapay iris takarak sağ gözü gibi açık kahverengi yapabileceğimizi de paylaştık. Kendisine yaptığımız yapay iris operasyonuyla siyah olan gözüne sağlıklı gözüyle birebir aynı renkte açık kahverengi bir göz bebeği taktık" ifadelerini kullandı.
Akçay, hastanın operasyon sayesinde hem estetik kaygılarının giderildiğini hem de gözünün aşırı ışık reaksiyonlarından korunduğunu vurgulayarak, böylece Gül'ün yaşayabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçildiğini kaydetti.
- "Avrupa'da en fazla yapay iris ameliyatı Türkiye'de yapılıyor"
Akçay, yapay iris ameliyatını 22'nci kez gerçekleştirdiklerine işaret ederek, Avrupa'da bu rakamlara ulaşabilen az sayıda ülke olduğunu, Hollanda, Avustralya, İngiltere gibi birçok ülkede bu ameliyatların yapılamadığını ancak Türkiye'nin göz sağlığı alanında oldukça ilerlediğini ve uzun yıllardır bu ameliyatların başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Yapay irisin kişiye özel 2-3 ay içinde üretilmesinin ardından 20-25 dakikalık bir ameliyatla göze yerleştirildiğine anlatan Akçay, bu ameliyatları Türkiye'de daha çok trafik ve iş kazaları sonrasında gerçekleştirdiklerini aktardı.
- "Bundan sonra istediğim gibi fotoğraf çektirebileceğim"
Taliha Gül ise gözündeki çöküntüden rahatsız olduğunu ve öncelikle göz yükseltmesi ameliyatı olarak bu sorundan kurtulmak için Hollanda'da doktorlara gittiğini ifade etti.
Hollanda'da bu ameliyatı yapacak hekim bulamadığını, sonrasında yaptığı araştırmalarla Akçay'a ulaştığını belirten Gül, şöyle devam etti:
"Çukur olan sol gözümün yükseltilmesi operasyonu sonrasında gözlerimin birbirinden farklı renkte olmasından da rahatsızlık duyuyordum ve yapay iris operasyonu olmak istedim. Sol gözümün farklı bir renkte olmasından ve göz bebeğimdeki beyazlıktan dolayı insanlar genellikle hep sol gözüme bakıyorlardı ve bundan çok rahatsız oluyordum. Bu operasyonla insanların yüzüne daha güvenle bakabileceğim. Ayrıca bugüne kadar fotoğraf çektirmekten hiç hoşlanmıyordum. Bundan sonra istediğim gibi fotoğraf çektirebileceğim için çok mutluyum."
Kaynak: