Hurda cipler "doktorunun" elinde hayat buluyor
Aydınlı kaporta ustası Erol Atik, 50 yıldır hurda cipleri yenileyerek hem turizmin hem de meraklılarının hizmetine sunuyor- Bir cipin üzerinde yaklaşık 3-4 ay çalışan ve çevredekilerin "cip doktoru" olarak nitelediği Erol usta, meslek hayatında yüzlerce h
AYDIN (AA) - KIVANÇ UĞUR - Aydın'da çevresindekilerce "cip doktoru" olarak nitelenen Erol Atik, 50 yıldan bu yana hurdaya ayrılmış cipleri yenileyerek, trafiğe çıkmalarını sağlıyor.
Efeler ilçesi Sanayi Caddesi üzerindeki tamirhanede tek başına hurda bir cipe 3-4 ayda yeniden hayat veren Erol usta, meslek hayatında yüzlerce cipi hem turizmin hem de meraklıların hizmetine sundu.
Aydınlı kaporta ustası 60 yaşındaki Erol Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında sanayide bir cip ustasının yanında çırak olarak işe başladığını, 1977 yılında da kendi tamirhanesini açtığını anlattı.
O günden bu yana ciplerle uğraştığını, hurdaya ayrılmış olan araçları tamir ettiğini belirten Atik, şu anda 1946 model bir cip üzerinde çalıştığını kaydetti. Atik, "Eskiyen, hurda cipler çürük, kötü durumda bana gelir. Komple tek başıma elden geçiririm, kaportasını, çamurlukları elde yaparak yeniden ayağa kaldırırım." dedi.
- "Tümüyle el işçiliği yapıyorum"
Ciplerin onarılmasında en zorlu işçiliğin kaporta olduğunu ifade eden Atik, şöyle konuştu:
"Eski cip meraklıları ya da turizmde bunu kullanmak isteyenler hurda cipleri bana getirir. Ben de bunun üzerinde çalışmaya başlarım. En meşakkatli kısım cipin iskeletini onarmaktır. Sacı önemlidir. Cipin iskeletini onarmak binanın temelini atmaya benzer. Çürükleri onararak bir nevi hastayı ayağa kaldırmış oluyorum. Nostaljik ciplerin ana aksamının onarılmasında hazır parça kullanmıyorum. Tümüyle el işçiliği yapıyorum. Bu işte, cipin kaportasını, çamurluklarını veya taban sacını yeniden yaparken orijinal biçimde yapmak önemli. Hepsinin ölçüsü benim kafamdadır. İçime işlemiştir artık. Nasıl ki bir bakır ustası bakırı işliyor, ben de kaporta ustası olarak sacı işliyorum. Ben mesleğime aşığım."
- Bir cip 3-4 ayda bitiyor
Tamirhanesinde eskiden çırakları olduğunu ancak son yıllarda çırak bulamadığını ifade eden Atik, sabır ve sevgiyle bir cip üzerinde yaklaşık 3-4 ay uğraştığını, yılda 4-5 hurda cipi kullanıma hazır hale getirdiğini kaydetti.
Türkiye'de son yıllarda ciplerin turizmde yaygın olarak kullanılmaya başladığını belirten Atik, köylerden turizm kentlerine kadar geniş bir müşteri yelpazesi bulunduğunu söyledi.
Sahibi olduğu nostaljik cipin onarımı için Marmaris'ten Aydın'a gelen Güven İlbeyi ise bu araçlarla ilgili en iyi ustanın Erol Atik olduğunu öğrendiğini, 3 aylık bir onarımın ardından cipine kavuştuğunu ifade etti.
AA
Kaynak: