İbrahim Günay’dan Srebrenitsa Katliamının 29. Yıl Dönümü İçin Anma Mesajı

İbrahim Günay’dan Srebrenitsa Katliamının 29. Yıl Dönümü İçin Anma Mesajı

Aliya Izzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay, Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yıl dönümünde anma mesajı yayımladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Srebrenitsa Katliamı'nın 29. Yıl Dönümünde Anma Mesajı

Konya’da faaliyet gösteren Aliya Izzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay, 1995 yılında Bosna'da yaşanan Srebrenitsa katliamının 29. yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı. Günay, mesajında Srebrenitsa’da yaşananların, "vahşetin, katliamın, acımasızlığın, gözü dönmüşlüğün ve nefretin hangi uçlara varabileceğini" tüm dünyaya gösterdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Teşekkür

Günay, 11 Temmuz’un "Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak ilan edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelge dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Erdoğan’ın mazlumların yanında, kimsesizlerin kimsesi ve mazlumların sesi olduğunu vurgulayan Günay, bu tür desteklerin önemini belirtti.

Srebrenitsa’da Ne Oldu?

Bosna savaşında Müslümanlara yönelik en kanlı katliam, Srebrenitsa’da yaşandı. Savaşın sonlarına doğru, Müslümanlar zafer kazanmaya başlamışken, Avrupa ve ABD Bosna hükümetini Dayton anlaşmasını imzalamaya zorladı. Bu gelişme, Sırpların Gorazde ve Srebrenitsa gibi stratejik kentleri ele geçirme çabalarını hızlandırdı. 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri, Hollandalı BM askerlerinin koruması altındaki "güvenli bölge" Srebrenitsa’ya girdi ve binlerce Boşnak kaderine terk edildi. Sonuç, tarihin en kanlı katliamlarından biri oldu; yaklaşık 12 bin Müslüman birkaç gün içinde katledildi ve toplu mezarlara gömüldü.

Katliamın Ardından

Srebrenitsa’da yaşanan katliam, kurşuna dizme, yakma, diri diri gömme gibi yöntemlerle gerçekleştirildi. Aynı zamanda ağır işkenceler, tacizler ve tecavüzler de yapıldı. Bugün bile birçok aile, çocuklarını arıyor ve mezarlarının yerini öğrenmeye çalışıyor. Her gün yeni bir toplu mezar bulunmakta ve vahşetin boyutları bir kez daha gün yüzüne çıkmaktadır. Srebrenitsa, sadece 12 bin Müslümanın şehit olduğu bir olay değil, aynı zamanda Batı dünyasının Müslümanlara bakış açısını da net bir şekilde ortaya koyan bir trajedidir. Benzer insanlık suçları, bugün Gazze’de devam eden İsrail işgaliyle devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.