İlk baharda doğuşun sırlarından

 

Muhterem Mü’min kardeşlerim; Rasulullah SAV’in dünyaya teşrif ettiği güne çok az bir zaman kaldı. Habibullah SAV’in, özellikle Rabiul Evvel ayında dünyaya teşrif etmesinde bilinmesi gereken birçok hikmetler vardır. Her biri önemli olan bu hikmetleri sıralayacak olursak;

1- Bu ayın ismi olan Rabiul Evvel, Türkçe manasıyla ilkbahar demektir. Ayrıca her şeyin yeşerdiği, taze olduğu ve kokusunun en canlı olduğu dönemdir. Bu tarih, efendimiz SAV’in doğduğu sene, miladi olarak 25 Nisan 571 Pazartesi gününe denk düşer.

Ayrıca ilkbahar; yeniden doğuşun, ümidin, yaşama arzusunun habercisidir. Mutluluğun, huzurun, güvenin muştusudur. O, kutlu doğum bize hep umut verir, ümitsizliği yasaklar. Hayata, ilkbahar gibi yeni çözümlerle başlatır. İşte bu nedenle de İslam hep tazedir ve hiç eskimez.

2- Rasulüllah SAV’in Allah CC katındaki değerinin bilinmesi için, o güne kadar hiçbir manevi özelliği içinde barındırmayan ve özelliklede ilkbahar anlamına gelen bu ayı Allah cc takdir etmiştir.

Başka manevi özelliği bulunmayan aylarda vardır. Bunlar arasında Safer, Rabiul Ahir, Cemadül Evvel ve Cemadül Ahir gibi.

Bunların içinde şeriatı Muhammedi’nin tazeliğini hep canlı kalacağını ve zaman geçmesiyle dahi kokusunun bozulmayacağını en iyi temsil edecek olan ay Rabıul Evvel ayı olan ilkbahar ayıdır.

Bakın mevlamız bu konuda ne buyuruyor:

 

وفي حديث سلمان عند ابن عساكر قال:’

 هبط جبريل على النبي صلى الله عليه وسلم فقال: إن ربك يقول: إن كنت اتخذت إبراهيم خليلا، فقد اتخذتك حبيبًا

وما خلقت خلقًا أكرم علي منك، ولقد خلقت الدنيا وأهلها لأعرفهم كرامتك ومنزلتك عندي، ولولاك ما خلقت الدنيا.

شرح الزرقاني على المواهب اللدنية ج:١ ص:١٢٠’

 

Ve İbni Asâkir’de Selman Fârisi RA hadisinde şöyle dedi: Cibril AS Nebi SAV geldi ve dedi ki,

‘Kuşkusuz Rabbin diyor ki! İbrahim AS halil ( dost ) edindimse seni de habib (sevgili) edindim. Katımda ikrâma senden daha layık birini yaratmadım. Dünyayı ve ehlini, senin benim yanımdaki kerâmetini ve yerini bildirmek için yarattım, eğer sen olmasaydın dünyayı yaratmazdım.” Şerhuz-Zergâni alal-Mevâhibil-Ledüniyye c.1 s.120

 

Bu rivayette görüyoruz ki; kainatın yaratılış sebebi en sevgilinin Allah katındaki değerinin bilinmesi içindir. Bu “ insan ve cinleri beni tanıyıp bana kulluk etmeleri için yarattım...” ayetine zıtlık teşkil etmez, çünkü Allah CC buturur ki; “ De ki eğer Allah CC’nu seviyor iseniz bana tabi olun bana inanıp uyun ki, Allah CC de sizi sevsin, günahlarınızı bağışlasın.” ayeti ve bu manadaki diğer ayetler ile açıklanmıştır. Ayrıca bu ayette ins ve cin, hadiste ise bütün varlık alemi vardır.

Bu sırrı biraz anlamak için kara Davut kitabından Rasulüllah SAV’in nûr isminin manasını mutlaka okuyalım.

Ve Adem as babamızın tövbesindeki hadiste bakın ne buyuruyor:

 

عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ، قَالَ:

رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

 " لَمَّا اقْتَرَفَ آدَمُ الْخَطِيئَةَ قَالَ: يَا رَبِّ أَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ لَمَا غَفَرْتَ لِي، فَقَالَ اللَّهُ: يَا آدَمُ، وَكَيْفَ عَرَفْتَ مُحَمَّدًا وَلَمْ أَخْلُقْهُ؟

قَالَ: يَا رَبِّ، لِأَنَّكَ لَمَّا خَلَقْتَنِي بِيَدِكَ وَنَفَخْتَ فِيَّ مِنْ رُوحِكَ رَفَعْتُ رَأْسِي فَرَأَيْتُ عَلَىَ قَوَائِمِ الْعَرْشِ مَكْتُوبًا لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ فَعَلِمْتُ أَنَّكَ لَمْ تُضِفْ إِلَى اسْمِكَ إِلَّا أَحَبَّ الْخَلْقِ إِلَيْكَ،

 فقالَ اللَّهُ: صَدَقْتَ يَا آدَمُ، إِنَّهُ لَأُحِبُّ الْخَلْقِ إِلَيَّ ادْعُنِي بِحَقه فَقَدْ غَفَرْتُ لَكَ وَلَوْلَا مُحَمَّدٌ مَا خَلَقْتُكَ

 «هَذَا حَدِيثٌ صَحِيحُ الْإِسْنَادِ وَهُوَ أَوَّلُ حَدِيثٍ ذَكَرْتُهُ لِعَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ زَيْدِ بْنِ أَسْلَمَ فِي هَذَا الْكِتَابِ»

المستدرك على الصحيحين ج:٢ ص:٦٧٢

 

Ömer İbnil Hattab RA’dan, Rasulüllah SAV şöyle buyurdu dedi:

“Adem AS cennetteki hatayı işleyince dedi ki, Rabbim Muhammed SAV hakkı için beni bağışlamanı istiyorum.

Allah CC şöyle sordu, ey Adem ben Muhammedi SAV yaratmadım sen nerden bildin onu?

Adem AS, Ey Rabbim, kuşkusuz ki sen beni elinle yapıp ruhundan üfleyip can verdiğinde başımı kaldırdığım an arşın ayaklarında “ Lâ ilahe illallah Muhammed-ür Rasulüllah “ yazılı olduğunu gördüm ve oradan bildim ki sen, yarattıkların içinde sana en sevgili olanın ismini isminin yanına eklersin.

Allah cc, doğru söyledin Ey Adem AS, kuşkusuz ki o yarattıklarım içinde bana en sevgili olandır, onun hakkı için dua ettin kesinlikle seni bağışladım, eğer Muhammed SAV olmasaydı seni yaratmazdım.”  El-Müstedrek alas-Sahıyheyni c. 2 s.672

 

Bu nakillerden sonra şeyhim Seyyid Muhammed Alevi el-Maliki El-Hüseyni rahımehüllah Ebvacül-ferec adlı eserinin 341 sayfasında özetle şöyle diyor:

Sonuç olarak bu hadisi, seçkin alimler, hadis imamları ve hafızları ki onların makamları bilinir, dereceleri yüksektir ve onlar sünneti nebevinin yedi eminleridir, tashih edip nakletmişlerdir. İşte onlardan bazıları: El-Hâkim, Es-Suyuti, Es-Sübki, El-Belgıyni. Beyhaki, mevzu hadis olmadığını söylediği kitabında nakletti, İbni Kesir el-bidâye de nakletti.

 

Bu rivayetlerde biraz tevessül konusuna girmiş oluyoruz ancak ona ileriki yazılarımızda genişce dokunalım.

 

Burada gayemiz bu ayda doğumun mukadder kılınmasının ve sabit ay düzeni olan miladi aya göre de ilk bahar ayı olan Nisan 25’de olmasının bazı hikmetlerine değinmeye çalıştık.

Rabbim faydalanmayı nasip eylesin…

Aminnn

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.