İnternette aman bunları yapmayın
İşte internet kullanırken kaçınmanız gerekenler...
Eskiden iyi bir itibara sahip olmak uzun zaman ve emek gerektiriyordu. Ama gelişen internet teknolojileri ve sosyal ağlar sayesinde artık kısa zamanda itibarımız değişebiliyor.
İnternette yayınlanan ufak bir haber, bir blog yazısı, mesaj ya da fotoğraf birçok insan tarafından paylaşılabiliyor.
Bilginin sınırsızca paylaşılabilmesi profesyonel hayatımızı da yakından etkiliyor. İş başvurusu yaptığınızda artık sadece CV'nize veya mülakattaki tavrınıza dikkat edilmiyor. İşverenler isminizi internette aratıp hakkınızda çıkan sonuçları yakından inceliyor. Sosyalmedyaprofillerinize, üye olduğunuz gruplara, yazdığınız mesajlarınıza, fotoğraflarınıza veya hakkınızda çıkan haberlere dikkat ediliyor.Facebook profilinizdeki sıra dışı fotoğrafınız sizi arkadaş çevrenizde çok popüler yapabilir ama aynı fotoğraf, yıllar sonra yapacağınız bir iş başvurusunun reddedilmesine sebep olabilir.
Formspring üzerinden arkadaşlarınızın özel hayatınızla ilgili sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar bugün eğlenceli gelebilir ama bu cevapları bir gün işvereninizin, ailenizin veya gelecekteki müstakbel eşinizin de görebileceğini unutmayın.
Sanal kimliğinizin itibarı nasıl artar?
Blog hazırlamak: Bir blog açmak, kolay ve masrafsız. Blog servisi veren sayfalardan birini seçerek birkaç dakika içinde blog alanı oluşturabilirsiniz. Düzenli olarak güncellenen blog, bir süre sonra dijital portfolyönüz haline gelecek. Ayrıca blogunuzu web arama motorlarına da tanıtmalısınız. Böylelikle isminiz internette arandığında blogunuz ön plana çıkar. Doğru şekilde kullanılan bir blog, kariyerinizi şekillendirmenize mutlaka yardımcı olur.
Farklı sosyal ağlarda profil oluşturmak: Sosyal ağlarda profil oluşturup arkadaş seçimi yaparken hedef kitlenin ve amacın iyi belirlenememesi karşımıza çıkan en büyük zorluklardan biri. Arkadaş listenizde şirket yöneticileriniz, meslektaşlarınız, okul arkadaşlarınız, aileniz ve güncel arkadaşlarınız varken yapacağınız paylaşımlar bir tarafın hoşuna giderken diğerlerinin hakkınızda yanlış yorumlar yapmasına sebep olabilir.
Sosyal ağları doğru yönetmenin yolları
Sosyal ağın kimliğini tanımak: Her sosyal ağ farklı bir kitleye hitap eder ve kendine özgü davranış kuralları içerir. LinkedIn, profesyonellerin yeni iş bağlantıları kurmalarına yardımcı olmak için kuruldu. MySpace'te müzik,videove eğlenceli içerikler paylaşabileceğiniz bir profil oluşturabilirsiniz.
Amacınızı doğru şekilde belirlemek: Tercih ettiğiniz sosyal ağa neden üye olduğunuzu ve amacınızı iyi belirlemelisiniz. Eğer sosyal medyayı sadece zaman harcamak için kullanıyorsanız o zaman sizin için hep bir zaman kaybı olacak.
Doğru içeriği sağlamak: Sosyal ağın gerektirdiği içeriği düzenli bir şekilde sağlayabilmelisiniz. Yapacağınız paylaşımların içeriği karakteriniz ve kariyer hedefleriniz hakkında ipuçları verecektir.
Düzenli kullanım: Blogunuzu en azından haftada bir kez güncellemenizde yarar vardır.
Duyarlı olmak: Size sorulan sorulara anında cevap vermeli, paylaşımlarda fikir belirtmeli ve güncel tartışmalarda yorum yapmalısınız.
Sosyal paylaşım ağlarında dikkat etmeniz gereken 8 önemli nokta
1. Sayısal bilgi yok olmaz: İnternete yüklenen bir resim, yazı veya yorum asla tam anlamıyla silinmez. Ayrıca birçok sosyal paylaşım sitesi verdiğiniz bilgileri daima saklar. Öğrencilikte yaptığınız eğlencelerin resimlerini paylaşmak bugün için çok zevkli olabilir. Ama yıllar sonra bambaşka yerlerde karşınıza çıkıp farklı algılamalara sebep olabilir.
2. Kimlik hırsızlığı: Kimlik, pasaport, sosyal güvenlik ve telefon numarası, doğum günü, anne kızlık soyadı gibi bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.
3. Özel bilgilerin paylaşımı: Uzun bir tatile çıktığınızı söylemek bazen çok riskli olabilir. Profilinizi takip eden kötü niyetli bir kişi siz tatildeyken evinize hırsızlık yapmak niyetiyle gelebilir.
4. Güvenlik ayarlarının uygulanması: Eğer profilinizin arama motorlarında çıkmasını istemiyorsanız bununla ilgili ayarlarınızı kontrol edin.
5. Şüpheli uygulamalara dikkat: Kaynağını bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin ve şüpheli bağlantılara kesinlikle tıklamayın.
6. Aynı şifreyi kullanmamak ve kolay şifrelerden kaçınmak: Kolay şifrelerden ve tek bir şifreyi tüm üyeliklerde kullanmaktan kaçının.
7. Şirket bilgilerini paylaşmak: Eğer sosyal medya stratejisinin bir parçası değilse şirketinizle ilgili bilgileri bu gibi ortamlarda paylaşmayın.
8. Kişisel ve profesyonel arkadaşlıkları karıştırmak: Yakın arkadaşlarınız ve ailenizle yaptığınız yazışmalar iş arkadaşlarınıza veya yöneticilerinize garip gelebilir. İş saatlerinde sosyal medya ortamında paylaşımlar yapmak ise hakkınızda farklı algılamalara neden olabilir. (Zaman)