İran Türkiye'de otomobil üretecek

İran Türkiye'de otomobil üretecek

Khodro'nun, Ortadoğu'da en büyük araç üreticisi olduğuna dikkati çeken Saedian, programlarına göre bu genel üretime yılda yaklaşık 100 bin adet araç eklediklerini kaydetti.

İranlı otomobil üreticisi Khodro'nun İhracat Müdürü Abdolazim Saedian, Khodro firmasının Türkiye'de D8 ülkelerine yönelik ortak otomobil üretme planıyla ilgili olarak, ''İran Khodro, ortak araç üretimiyle ilgili kendi payına düşeni yapmaya hazırdır'' dedi.

Khodro'nun Türkiye distribütörü MYS Otomotiv'i ziyaret eden Saedian, yaptığı açıklamada, Khodro ile Türkiye arasında otomotiv sektöründeki işbirliğinin yaklaşık 10 yıl öncesine dayandığını, bunun özellikle otomotiv yan sanayinde sürekli geliştiğini söyledi.

Khodro'nun, Ortadoğu'da en büyük araç üreticisi olduğuna dikkati çeken Saedian, programlarına göre bu genel üretime yılda yaklaşık 100 bin adet araç eklediklerini kaydetti.

Saedian, ''Saman''ın, Khodro'nun kendi markası olduğunu ve bunun çeşitli versiyonlarının bulunduğunu belirterek, gelecek sene de ''Rana'' adında yeni bir ürünü piyasaya süreceklerini bildirdi.

Türk otomobil sanayi ile birlikte D8 ülkelerine yönelik özel bir otomobil üretmenin, D8 toplantılarında gündeme geldiğini anlatan Saedian, şunları kaydetti:
''Otomotiv sektöründe sadece İran ve Türkiye'nin sanayi gücü, gerçekten bu projeye yetiyor. İran'ın kendi markası var. Bu konuyla ilgili bağımsızdır ve hiçbir ülkeye bağımlı değildir. İran Khodro'nun Genel Müdürü bu konuda bir fikir ortaya attı. Kendileri şöyle bir öneri ortaya koydu; 'Eğer Türkiye isterse, Khodro'nun, kendi milli markası 'Samand' ile beraber çalışabilirler ya da istenirse Türk tarafıyla ortak bir marka yaratabilirler.''

TÜRKİYE-İRAN SINIRINA HAYATA GEÇİRİLEBİLİR
Saedian, projenin Türkiye-İran sınırına yapılacak serbest bölgede hayata geçirilebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
''İran Khodro, ortak araç üretimiyle ilgili kendi payına düşeni yapmaya hazırdır. Açıkçası ortak bir markanın yapılmasını iki ülke yetkilileri şu anda görüşüyor. Yatırım miktarı, tamamen aracın markası, sınıfı ve üretim sayısına bağlı. Türkiye'nin devletinin payına düşen, İran Khodro'nun muhatabını belirlemesi ve ona göre hareket edilmesi gerekir. Umarız ki bu adımlar iki ülkenin işbirliği geliştirmek için iyi adımlar olur.''

Projeyle ilgili çok olumlu görüşmeler yaptıklarını ifade eden Saedian, Khodro'nun Türkiye'deki tek temsilcisi ve distribütörünün MYS Otomotiv olduğunu ve bu konuda çok önemli faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.

Saedian, doğal olarak bu görüşmelerin ilk adımlar olduğunu, bunun sadece Tofaş ile sınırlı olmadığını belirterek, Tofaş yetkilileriyle çok özet ve kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

DEVLET TELEVİZYONU DA HABERİ VERDİ
İran ve Türkiye'nin, İslam ülkeleri için ortak otomobil üretecekleri bildirildi.
Devlet televizyonunun haberine göre, İran Otomobil Şirketi (Iran Khodro Company-IKCO) Genel Müdürü

11 farklı modelde otomobil üreten IKCO'nun yıllık gelirinin, 12 milyar dolar olduğu kaydedildi