İş sağlığı ve güvenliği seferberliği
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Yegin:- "İş sağlığı güvenliği gerçekten önemli bir alan. Sadece mevzuat düzenlemeleri, denetimler, yazılan cezalar, kulak çekmeler ve dayak atmalarla çözülebilecek bir alan değil"
BOLU (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, iş sağlığı güvenliğinin gerçekten önemli bir alan olduğunu belirterek, "İş sağlığı ve güvenliği konusu, sadece mevzuat düzenlemeleri, denetimler, yazılan cezalar, kulak çekmeler, dayak atmalarla çözülebilecek bir alan değil." dedi.
"Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Programı" çerçevesinde Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Yegin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından çalışma hayatında milli seferberlik ilan ettiklerini ve bu kapsamda 81 ili ikişer defa ziyaret ettiklerini söyledi.
Yegin, yaptıkları ziyaretlerin ilkinde sorunların tespiti, çözüme ilişkin yaklaşımlar ve istihdama dönük konuların üzerinde durduklarını bildirdi.
Sürecin ikinci periyoduna da başladıklarını dile getiren Yegin bu kapsamda İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı inşaatında, çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği konusunda konunun bütün tarafları ile bir deklarasyon imzaladıklarını belirtti.
-"İş sağlığı güvenliği gerçekten önemli bir alan"
Bu deklarasyonu inşaat firmaları, inşaat dernekleri, sendikalar, büyük inşaat firmaları, işçi temsilcileri, işveren temsilcilerinin tamamının bir araya gelmesiyle oluşturduklarını kaydeden Yegin, şöyle konuştu:
"Şimdi bu ikinci periyotta iş sağlığı ve güvenliğini konuşmak ve tartışmak, bu anlamda özellikle inşaat sezonunun başladığı ve bundan sonra inşatların hız kazanacağı dönemde -ki istatistiklere baktığımız zaman iş kazalarının çoğu inşaatlarda meydana geliyor- bunların önüne geçmek ve önleyici tedbirlerimizin alınması konusunda, iş sağlığı güvenliği kültürünün, hem çalışanda hem iş yerinde hem bu işin profesyonellerinde hem de ilgili sorumlu denetleyici kurum ve kuruluşlarda bu farkındalığı zirveye taşımak için 81 vilayeti dolaşıyoruz. İş sağlığı güvenliği gerçekten önemli bir alan. Sadece mevzuat düzenlemeleri, denetimler, yazılan cezalar, kulak çekmeler ve dayak atmalarla çözülebilecek bir alan değil. Hızlı mesafe almak istediğimiz ama bu mesafeyi tek başımıza hiçbirimizin alamayacağı, hep beraber el ele alabileceğimiz bir alan. O yüzden, bu el ele olma sürecini biraz daha hızlandırmak için buradayız."
Yegin, "mili istihdam seferberliği" kapsamında Bolu'da 2 bin 626 kişinin istihdam edildiğine işaret ederek, "Hedefi güncellemişler 3 bin yapmışlar. İnşallah bu seyirde gidersek 3 bini de aşacağımızı düşünüyoruz. Türkiye genelinde artı istihdamla beraber, 2016 aralık sonu itibarıyla işverenlerin bize bildirdiği çalışan sayısından sonra yeni giriş çıkışlar, ocak, şubat, mart, nisan ayları göz önüne aldığımız ve bunların arasındaki farka baktığımız zaman 1 milyonu hamdolsun aşmış durumdayız. İyi ve ümit verici bir noktaya doğru gidiyoruz." diye konuştu.
Programa, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilileri ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), yapı denetim firmaları ve işveren temsilcileri ile şantiye şefleri katıldı.
AA
Kaynak: